Megjelent az Új Ember 2023. január 1-jei száma

Megjelent az Új Ember 2023. január 1-jei száma

Az Új Ember idei első számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember idei első számának vezércikkében Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke időszerű gondolatait olvashatjuk, többek között azt, hogy az új esztendőben „új feladatok előtt állunk, és új remények köszöntenek ránk. Ki ne vágyna békére, nyugalomra, biztonságosabb megélhetésre? Ebben egyformán érzünk, hívők és nem hívők.

Valószínűleg csak abban a tekintetben különbözünk, hogy miként juthatunk el erre az állapotra. A nem hívő az emberek összefogásában, belátásában, új felismerésekben és struktúrákban bízik, s végső soron az emberek gondolkodásának és viszonyaiknak megújulását is reméli. Mi, hívők viszont mindezeken túl azt is gondoljuk, hogy ez Isten nélkül nem sikerülhet.”

Kuzmányi István, lapunk igazgató-főszerkesztője újévi jegyzetében arról ír, hogy „Olyan jó volna, ha Isten nyomába lépve az új polgári évben mi is áldássá tudnánk válni a másik ember számára, úgy is, hogy jót mondunk neki, róla”.

A lapban beszélgetést olvashatnak Gorove Lászlóval és feleségével, Krisztával, akik  harminc esztendeje készítenek fel jegyeseket a házasságra, illetve kísérnek házasokat. Az interjúban szolgálatukról és az emberi kapcsolatok nehézségeiről, örömeiről is szó esik.

Újévi számunkban megismerhetnek egy olyan feleséget, aki felajánlotta a veséjét azért, hogy a férje élhessen. Gyerekeik pedig megélték, hogy mindkét szülőjük komoly orvosi beavatkozáson esik át. Négyük összetartozása a határtalan áldozathozatalnak köszönhetően visszavonhatatlanul megerősödött. A házaspár az Adj Életet Alapítvány létrehozásával vállal szolgálatot.

A családokban előfordulhat, hogy a téli szünet hosszú napjai alatt a szülők kifogynak az ötletekből, nem tudják, milyen elfoglaltságokat tervezzenek kis- és kamaszgyerekeikkel, illetve nekik. Ebben segít tanácsaival Kovács-Mihócza Orsolya, öt gyermek édesanyja, aki baba-mama klubot is vezetett, és ezúttal sok értékes tapasztalatát osztja meg olvasóinkkal a közös időtöltéssel kapcsolatban.

Hírdetés

Zarándokútikönyv-sorozat indult a Magyar Kurír kiadásában, a Via Sacra utazási irodával karöltve. Az Új Ember Kiadványok sorában megjelent első kötet Lourdes-ba kalauzolja el az érdeklődőket. A könyvsorozatról lapunk 7. oldalán olvashatnak.

A Mértékadó kulturális mellékletben a Toll és palást sorozat keretében ezúttal Masri Mona Aicha íróval, református lelkipásztorral, a Budapesti Református Egyetemi Misszió lelkészével közlünk beszélgetést.

Mészáros Ákos Nemes Marcell gyűjtőről és műkereskedőről ír. Olvasóink megtudhatják, hogy a Szépművészeti Múzeumban megrendezett nagyszabású El Greco-kiállítás azért éppen Magyarországon jöhetett létre, mert – a spanyol gyűjteményeket nem számítva – jelentős mennyiségű El Greco-festmény van nálunk, s hat alkotás Nemes Marcell egykori gyűjteményéből származik.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla James Cameron Avatar: A víz útja című mozijáról írt kritikát, megemlítve az alkotás erősségeit és hiányosságait is.

A jegyzetben többek között arról olvashatnak, hogy ez a film „fél órával hosszabb lett, mint az első rész, ám biztos, hogy nem erről és nem is a művészi színvonaláról fognak beszélni azok, akik megnézik. A film látványvilága ugyanis olyan elképesztő, hogy az minden más szempontot háttérbe szorít”.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon sorait olvasva az „ezerszínű, gyönyörű” vízi világba nyerünk betekintést, vagyis annak mesterséges, de így is megigéző valóságába: egy akváriumba.

Minden kedves Olvasónknak áldott, boldog, kegyelemmel teljes új esztendőt kívánunk!

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »