Megjelent az Új Ember 2022. október 30-i száma

Megjelent az Új Ember 2022. október 30-i száma

Az Új Ember idei negyvennegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Sokkal többet kaptunk, mint amire számítottunk címmel összefoglalót olvashatnak arról, hogy Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lelkivezetésével és a Misszió Tours utazási iroda szervezésében száznegyvenöt zarándok október 17. és 21. között a magyar nemzeti zarándoklaton járt Fatimában, hogy hálát adjon az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért.

Az út előzménye, hogy 2019-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából és Erdő Péter bíboros, prímás kérésére ugyancsak Palánki Ferenc püspök vezetésével nemzeti zarándoklatot szerveztek Fatimába, ahol felajánlás keretében kérték a Szent Szűz közbenjárását az eucharisztikus kongresszusért.

Mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, a katolikus keresztény világ november 1-jén emlékezik meg róluk. November 2-a, halottak napja szintén keresztény ünnep az elhunyt, az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekért.

Válóczy Józseffel, az esztergomi szeminárium teológiatanárával, a budapest-angyalföldi papi közösség tagjával, a Mária Keresztények Segítsége- és a Szent Mihály-templom papjával készült interjúnkat olvashatják lapunkban a végső dolgokról és az emberi szenvedésről.

Interjút közlünk Kuminetz Gézával, a harminc évvel ezelőtt alapított Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorával az intézmény jelenéről és jövőjéről.

Hírdetés

„Abban reménykedem, hogy az elkövetkező harminc évben egyetemünkön kialakul az a hagyomány (genius loci), ami érdemessé tesz majd bennünket arra, hogy a szakma odafigyeljen ránk, és az egyetemen tanulni vágyó – elsősorban katolikus – diákok éppen az értékeink miatt bennünket válasszanak.

Abban is reménykedem, hogy az elkövetkező harminc évben erősíteni tudjuk egyetemünk katolikus identitását főleg olyan karok, intézetek létesítésével és működtetésével, melyekben erőteljesen jelen van egyrészt a keresztény értékrend – például a gazdaságtudományok terén –, másrészt a szent tudományok és az azokkal szoros kapcsolatban álló tudományok. Gondolok itt a keresztény filozófiára, a keresztény pedagógiára és pszichológiára, a bioetikára, az egyháztörténelemre” – mondta lapunknak a rektor.

Babasirató – A meg nem született babák emlékfala (babasirato.hu) címen weboldalt indított a kárpátaljai Család és Élet Egyesület, a Munkácsi Egyházmegye életvédő csoportja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának életvédő munkacsoportjával együttműködve a perinatális gyász napján, október 15-én. A kárpátaljai egyesület vezetőjével beszélgettünk a kezdeményezésről.

A Mértékadó kulturális mellékletben Bodnár Dániel ismertetőjét olvashatják Meskó Zsolt Ki az Isten és mit akar? című egyfelvonásos színművéről. A darabban örök kérdések merülnek fel: van-e Isten, és ha igen, miért teremtett ilyen világot, amelyben ennyi a szenvedés; mi az élet értelme; mennyiben vagyunk felelősek a tetteinkért. A művet a Párbeszéd Házában október 15-én mutatták be.

Mészáros Ákos tudósításában Giottoról „Assisi Szent Ferenc életrajzfestőjéről” ír Varga Imre Kapisztrán, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dogmatika tanszékének tanára által a főiskola könyvtárában megtartott vetített képes előadás alapján.

Halmai Tamás Elfogadni a teljességet című jegyzetében Mustó Péter jezsuita szerzetes műveiről osztja meg gondolatait. Elöljáróban leszögezi: „Mustó Pétert olvasni magunkká avató öröm – és kereszténnyé emelő élmény.”

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »