Megjelent az Új Ember 2021. november 21-i száma

Megjelent az Új Ember 2021. november 21-i száma

Az Új Ember idei negyvenhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az idén többek között Bráda Tibor Munkácsy Mihály-díjas festő- és üvegfestőművésznek adományozta a Pro Cultura Christiana díjat, kiemelve, hogy az alkotó „hazánk keresztény öntudatának erősítésére rendelte művészi munkásságát”. A nyolcvanéves, ma is hatalmas alkotókedvvel dolgozó művésszel újbudai műtermében beszélgettünk, a vele készült interjúnk a címlapról indul.

Segítség a gyermeket tervező pároknak címmel a Család oldalon olvashatnak arról, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásával elindította a Természetes Gyermekáldás projektet, amelynek nyomán létrejött a Cikluskövetés weboldal, valamint e témában kibontakozott a hazai orvos- és oktatóképzés azért, hogy a kívánt gyermekek természetes úton megszülethessenek és ebben segítsenek a problémákkal küzdő pároknak. A további tervekről, célokról a Katolikus Szeretetszolgálat november 12-én tartott sajtótájékoztatót, amelyről összefoglalót közlünk.

Különleges interjút olvashatnak a lapban egy különleges emberrel. Tizennégy nyelven beszél, és a világ legkülönbözőbb tájain, Magyarországon kívül tizenhárom másik országban élt már. Két éve Honduras apostoli nunciusa. Pintér Gábor érseket a közép-amerikai ország életéről kérdeztük. A tiszazugi Csépáról indult világjáró pap arról is beszélt, hogy milyennek látja a világot és a jövőnket.

Hírdetés

Az evangélium szabadságában éljetek! – Ferenc pápa beszédei budapesti és szlovákiai látogatásán címmel, a Bencés Kiadó és a Magyar Kurír gondozásában megjelent emlékkötet segítségével visszatekinthetünk a Szentatya szeptember 12–15. közötti 34. nemzetközi apostoli útjára. A kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, továbbá beszerezhető az Apátsági Termékek Boltjában (Budapest, V. kerület, Károlyi utca 19.) és az Apatsagitermekek.hu webshopon.

A Mértékadó kulturális mellékletben az Arcvonások rovatban Isten szemébe nézni címmel Vashegyi Györgygyel készült interjúnkat olvashatják a Haydneumról és évszázadok zenéiről. Vashegyi György karmester, a Zeneakadémia tanára, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és az idén alapított Haydneum – Magyar Régizenei Központ megálmodója, egyben rezidens együtteseinek művészeti vezetője. Az interjúban szerzőkről, hitről és értékmércékről, aktuális feladatokról és a végtelen lehetőségekről beszélt az MMA elnöke.

Musical készül Árpád-házi Szent Erzsébetről, Zsuffa Tünde regénye alapján.  A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemiségét, üzenetét képviseli az alkotócsapat: Szikora Róbert zeneszerző, Lezsák Sándor dalszövegíró, Cseke Péter rendező, valamint a formálódó előadás producere, Pataki András. A mű ősbemutatója a tervek szerint 2022. február 26-án, Budapesten lesz. Walter lovagot Dolhai Attila alakítja.

Folytatódik Borsodi Henrietta sorozata, a Száz év – tíz vers. Pilinszky János születésének centenáriumára készülve tíz vershez közelítve keressük az életmű sarokköveit. A tizedik vers, melyhez közelebb lépünk, a Kegyelem című, kötetbe nem sorolt vers. Kulcsszava, mely alapfogalma a Pilinszky-életműnek: a béke.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »