Megjelent az Új Ember 2021. április 4–11-i húsvéti száma

Megjelent az Új Ember 2021. április 4–11-i húsvéti száma

Az Új Ember idei tizennegyedik és tizenötödik összevont, ünnepi számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Húsvéti dupla lapunkban Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát mai világunkról, mai aggodalmainkról ír vezércikkében. Mégis bíztat: „A húsvéti evangéliumban a félelem átadja helyét az örömnek. Most felénk is kiáltja az angyal: Ne féljetek! Krisztus feltámadt, és ő velünk van, velünk lesz ezután is. Isten új egének és új földjének a kapuja feltárul: Jézus lép át rajta, és velünk együtt, általunk akar új arcot adni a teremtett világnak. Arra bátorít, hogy járjunk magabiztosan és emelt fővel.”

A Szent József-évben az apaságról kérdeztük Csókay András orvosprofesszort és a nagycsaládos Dabóczi Kálmánt, a Hetvenkét Tanítvány mozgalom vezetőjét. Az Amoris laetitia-családév apropóján pedig nevelőszülőkkel, valamint sérültséggel élő gyermeket nevelő szülőkkel beszélgettünk.

Riportot olvashatnak a két évtizedes múltra visszatekintő ferences fenntartású gyöngyösi Autista Segítő Központban zajló életről, a Katolikus Karitász ormánsági szociális, felzárkóztató programjairól és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységéről a járvány idején.

Afrikai missziójáról beszélgettünk Balog Mártával, a Nyolc Boldogság közösség tagjával és a hivatásáról Patsch Ferenc jezsuita szerzetessel, teológussal.

A Szentföldről Vértesaljai László SJ és Korzenszky Richárd OSB írt történelmi távlatú, mégis személyes hangú jegyzetét olvashatják.

Hírdetés

A Mértékadó kulturális mellékletben beszélgetést olvashatnak Herendi Gáborral, a The passion rendezőjével. The passion – Ezt a címet viseli az a műfaját tekintve egyedülálló, bibliai szenvedéstörténetet feldolgozó szuperprodukció, amely 2006-ban indult hódító útjára, s amely Manchester, Amsterdam, Rotterdam, Hága és New Orleans után idén húsvétkor Budapestre, illetve április 4-én, 19 órakor a hazai tévéképernyőkre is megérkezik. A rendhagyó előadásról, amelynek az Új Ember a médiatámogatója, Herendi Gábor rendezőt kérdeztük.

S még mindig a filmeknél maradva, Joana Ribeiro portugál színésznővel videohíváson keresztül beszélgettünk ígéretesen alakuló filmes karrierjéről és a Fátima című tavaly bemutatott, a hit kérdését körüljáró történelmi alkotásról, amelyben Szűz Máriát játssza. A huszonkilenc éves színésznő a klasszikus filmekről, moziba járásról és a világjárvány hatásairól is beszélt a lapunknak.

A meghatározó német protestáns közeg ellenére a lutheránus gyökerű Richard Wagner egész életében vonzódott Itáliához, Dél- Európához, művei tanúsága szerint a germán legendáriumon túl leginkább a Mediterráneum katolikus kultúrköréhez. Mindez korai témaválasztásaiban, végül hattyúdalában, a hosszú éveken át előkészített, lassan kiforró Parsifalban egyértelműen megmutatkozott. Az örökbecsű műről Pallós Tamás írt jegyzetet.

Szép új világ. A klasszikus regényről és filmről írt Baranyai Béla a Nézőtér rovatban, elgondolkodva a jövőről, és a jövő iránti közös felelősségünkről.

Minden kedves Olvasónknak áldott, boldog Húsvéti ünnepeket kívánunk!

Magyar Kurír

 


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »