Megjelent a Vigilia márciusi száma

A Vigilia ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„A legalapvetőbb isteni parancsolatok az emberi viszonyok között is az élet védelmét sürgetik első helyen: először az élet forrásait, a szülők tiszteletét, majd a mindenkit megillető élet megóvását. A Tízparancsolat további öt része közül azután kettő-kettő a nemiséggel és a tulajdonnal függ össze. Közhely, de nem alaptalan, hogy az emberi nemiséggel kapcsolatos visszásságokra a kereszténység hajlamos nagyobb hangsúlyt helyezni, mint bármilyen más vétekre, akár a tulajdon védelmére is. De nem lehetséges-e, hogy a tulajdonhoz és a pénzhez fűződő viszony legalább annyi buktatót rejt magában, mint a nemiség? Nem lenne-e érdemes átgondolni a nagyböjt idején, hogy maga a pénz és a tulajdon hány és hány olyan vétek melegágya, amelyet alig lehet észrevenni?” – írja Rejtett bűn című vezércikkében Görföl Tibor főszerkesztő.

Az ezúttal nem tematikus lapszámban Schmal Dániel: Misztika és reflexió a kora újkorban, Dobos Károly Dániel: A gesztusok szerepe a dialógusban. VI. Pál pápa szentföldi látogatásának margójára és Csermely Péter: Az evangélikus szerzetesrendek. Gondolatok a tanítványi lét ökumenéjéről című tanulmánya olvasható.

Hírdetés

Az Esszék címmel indult új rovat Orosz Gábor Viktor bevezetőjével közli Eberhard Jüngel: Isten igéjében lakozni című, a Jn 8,31–35-ről szóló prédikációját. A Mai meditációk rovatban Andrew Summerson: Szent József tisztelete a bizánci hagyományban, a Napjainkban Solymári Dániel: A helyzetfüggő segélynyújtás gyakorlati megvalósításának néhány vonatkozása. Jó és rossz szamaritánusok a nemzetközi segélynyújtás rendszerében, a Szép/Művészet rovatban Ruzsa György: Kaljazinszki Szent Makarij és zománc ikonja, valamit Gájer László: A hit lehetősége Gerhard Richter keresztény témájú munkáiban című írása szerepel.

A folyóirat szépirodalmi részében Gergely Ágnes, Kürti László, Imre Flóra versei és Szilasi László regényrészlete olvasható, A Vigilia beszélgetése rovatba pedig Vörös István készített interjút Bazsányi Sándorral, Schein Gáborral és Szolláth Dáviddal.

A Kritika rovatban Gáspár Csaba László Varga Péter András: Mi a filozófiatörténet?, Dósa Attila Ali Smith: Ősz és Tél, Melhardt Gergő Szilasi László: Tavaszi hadjárat című könyvét elemzi. A Szemle rovatban Gergely Ágnes: Mozdonygyári éjszakák, Schein Gábor: Ó, rinocérosz és Fehér Béla: Ördögcérna című kötetéről találunk ismertetőket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »