Megjelent a szakmai ajánlás a negyedik oltásról

Miután a Népszava épp szerda reggeli cikkében írt arról, hogy az oltópontokról hazaküldik a betegeket, mert még nem kapták meg az orvosok a szakmai irányelveket a negyedik oltással kapcsolatban, Kunetz Zsombor Facebookon tette közzé, hogy megérkezett a hiányolt ajánlás.

Az egészségügyi szakértő szerint „sokkal előrébb nem lettek vele” az orvosok, hiszen az ajánlásban többek között az szerepel, hogy az oltóanyag-választás minden esetben az oltós orvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt.

Ám a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezeket a szakmai szempontokat nem részletezte az ajánlásban.

Hírdetés

A dokumentumban többek közt az szerepel, hogy „a negyedik oltás beadásáról dönhet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a booster oltás beadása óta már legalább négy hónap eltelt”. Hozzátették, az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy a háziorvossal.

Továbbá azt írják, a Janssen oltóanyaggal történt alapimmunizálás után ismétlő oltásban részesült személy szintén kaphat újabb oltást, ha már legalább négy hónap eltelt a legutóbbi oltás óta.

Az NNK leszögezte: az oltóanyag választása minden esetben az oltóorvos feladata, általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

(24)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »