Megizzasztották a PPA vezetőjét az Európai Parlamentben – nem tudott választ adni a kínos kérdésekre

Megizzasztották a PPA vezetőjét az Európai Parlamentben – nem tudott választ adni a kínos kérdésekre

Az Európai Parlament költségvetési felügyeleti bizottsága a héten a mezőgazdászoknak nyújtott közvetlen támogatásokkal kapcsolatos szlovákiai visszaélésekkel foglalkozott. Az erről szóló információkat nemrég a szlovákiai gazdák küldöttei, Molnár Zsolt és Pikáli Róbert ismertették az Európai Parlament költségvetési bizottságnak elnökével, Ingeborg Grässléval.

Csütörtökön a bizottság konkrétan a közvetlen agrártámogatásokkal kapcsolatos szlovákiai visszaélésekkel és a rendőrség tétlenségével foglalkozott. Grässle nyílt levelet fogalmazott meg Phil Hogan mezőgazdasági uniós biztos részére ebben a kérdésben, de mint csütörtökön megállapította, csak általános válaszokat kapott: Az Európai Bizottság figyeli az eseményeket, de jelenleg a nemzeti kormányon (a szlovák kormányon) van a sor, hogy lépjen.

A csütrtöki bizottsági ülésen meghívottként részt vett a szlovákiai Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) sokat bírált igazgatója, Juraj Kožuch. Grässle több mint 30 kérdésben várt konkrét választ a szlovák hivatalnoktól. Kožuch több kérdést „irányítottnak” nevezett illetve szerinte csak „egy nagyon szűk réteg által felvetett” témáról volt szó.

A PPA feje felszólalásának elején kétségbe vonta a tüntető gazdák kijelentéseit. Az egyik gazdát, Bérešt például azzal vádolták meg, hogy több éve nem fizet bérletet a Szlovák Földalapnak. Érdemes megjegyezni, hogy Andrej Bán nemrég a Express rádióban elmondta, hogy a keleti gazdákról a hatóságok épp azzal a céllal gyűjtenek adatokat vagy hoznak fel valótlan vádakat, hogy hiteltelenné tegyék őket.

Kožuch szerint a szlovákiai agrárszektor legfőbb problémája az „egyedi mezőgazdasági körülmények“: a földterületek birtokviszonyainak összetettsége, a tisztázatlan tulajdonviszonyok, a nevesítetlen területek, és ezeket a Szlovák Földalapnak kell kezelnie azzal, hogy kizárólag mezőgazdasági művelés céljából ad bérbe földterületeket.

Kožuch azonban a legtöbb kérdésre nem adott választ, vagy kikerülte azokat. Általánosságban csak elmondta, hogyan működik (vagy kéne működnie) a PPA-nak, ami „az európai és szlovákiai jogszabályoknak is megfelelően működik”.

Hírdetés

Szerinte a támogatások odaítélésének ellenőrzése „európai léptékben is kimagaslóan” működik Szlovákiában, az ő vezetése alatt átláthatóbbá vált a PPA működése  és jobban együttműködnek a rendőrséggel is.

Emlékeztetőként: Ján Kuciak meggyilkolása után nyilvánosságra került információk szerint a Smerhez közeli egykori vagy jelenlegi funkcionáriusok erőszakos úton kisajátítják a földeket a kis és közepes gazdáktól, hogy aztán állami támogatásra adjanak be igényt. Mindezt a rendőrség tétlenül nézte, a bíróságok szintén, és van olyan gazda, akinek elmondása szerint nem egyszer a rendőrség „asszisztált” a visszaélések elkövetéséhez. (Tipikus példa a grófasszony esete).

Kožuch a bizottság előtt ígéretet tett, hogy konkrétan is válaszolni fog Grässle kérdéseire írásban. Grässle hangsúlyozta, hogy a szlovákiai helyzet megítélésénél figyelembe fogják venni a PPA fejének válaszait, de a bizottságban nem utoljára foglalkoztak a szlovákiai visszaélésekkel.

Mikor legutóbb az Európai Parlament vizsgálóbizottságot küldött Szlovákiába, még egyetlen ügyben sem zajlott eljárás az Európai Csalásellenes Hivatal részéről. Ma már három esetet is vizsgálnak, ahol agrártámogatásokkal éltek vissza. Grässle felszólította az Európai Bizottságot, hogy értékelje át, a szlovákiai pénzforrásokat továbbító hatóságok valóban elvégzik-e feladatukat. Kiemelte, hogy van lehetőség a PPA akkreditációjának megvonására is, és ha ez megtörténne, akkor a PPA elvesztené a jogot az uniós pénzek folyósítására.

Ezzel azonban meg kell várni a vizsgálat végét. Grässle felvetette azt is, hogy meg kellene vizsgálni a szlovákiai jogállamiság helyzetét is.

Euractiv.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/KL


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »