Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben – vasárnap tizennégy szavazattal győzött a népfront

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben – vasárnap tizennégy szavazattal győzött a népfront

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben november 10-én, ha jogerőre emelkedik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási bizottság határozata. Ez ugyanis igazat adott a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Tamásnak, aki fellebbezett, miután mindössze tizennégy szavazattal győzte le őt múlt vasárnap az összeborult baloldal, a Közösen Jászberényért Egyesület polgármesterjelöltje, Budai Lóránt. Az erről szóló határozatot a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Pócs János töltötte fel közösségi oldalára.

Ebben az áll: a területi választási bizottság megváltoztatja a Jászberényi Helyi Választási Bizottság döntését, amely kimondta, hogy Budai nyerte a szavazást, és megsemmisíti a polgármester-választás eredményét.

A megismételt szavazást a területi választási iroda november 10-re tűzte ki, a pénteken kelt határozat ellen ugyanakkor még lehet bírósági felülvizsgálati kérelemmel élni a Szegedi Ítélőtáblán október 21-én délután négy óráig.

Mi történt Jászberényben?

Hírdetés

A városban igen kiélezett volt a verseny: négyen is elindultak a polgármesterségét. A baloldali ellenzék itt is népfrontosodott, így a helyi Jobbik-elnök, Budai Lóránt mögé sorakozott fel a DK, az MSZP és a Momentum is. Ugyanakkor a pártlogós indulás helyett – például Egerhez hasonlóan – itt is inkább egy közös egyesületet hozott lére az ellenzék, hogy ennek színei mögé bújva induljanak. Végül Budai Lóránt 3909, Szabó Tamás 3895, a független Magyar Levente 931, míg a mi hazánkos Dobrosi Péter 434 darab szavazatot kapott. Ami a képviselői helyeket illeti, a Fidesznek az egyéni győzelmekkel, illetve a kompenzációs listával a tizennégy helyből hetet sikerült megszereznie, az ellenzéki egyesületnek csak hatot, míg a Mi Hazánknak egyet. Vagyis – ha a Mi Hazánk a Fidesszel szavaz – Budai polgármesterként kisebbségben lenne a testületben – találgat az LMP-s Ungár Péter lapja, az Azonnali.

A területi választási bizottság szerint egyébként azért kell megismételni a választást, mert a szavazás alatti egyes események „olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt”, amelyet csak egy új szavazással lehet orvosolni.

Például a bizottság szerint idegenek mentek a szavazókörökbe, „a szavazatszámláló bizottsági tagok kontrollálatlanul mozogtak”, illetve szavazási szándékot torzító pénzfelajánlás is történt.

A kormánypárti Szabó Tamás egyébként 2010 óta áll Jászberény élén, a neve akkor vált országosan is ismertté, mikor az azóta már bezárt Népszabadság 2015-ben megírta: a polgármester öt évre bérlője lett egy olyan, városi tulajdonban lévő lakásnak, amelyre saját maga írt ki pályázatot. A helyzetet fokozta, hogy a kiírásra a városvezetőn kívül egy háromgyerekes, egészségügyben dolgozó édesanya is jelentkezett, aki így nem jutott lakáshoz.

Egyébként nemcsak Jászberényben akarnak új szavazást, hanem Csepelen is, igaz, ott a baloldali ellenzék szeretné ezt elérni. Emiatt éppen pénteken küldte orvoshoz a szocialista Bangóné Borbély Ildikót Németh Szilárd, miután a kormánypárti politikus szerint nem bírja elviselni a csepeli választók döntését, vagyis a Fidesz győzelmét.

(Azonnali nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »