Mégis lehet frakciója Le Pennek

Mégis lehet frakciója Le Pennek

Egyelőre hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint sikerült megszerveznie az Európa-ellenes erők közös frakcióját a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali francia Nemzeti Frontnak (FN) az új összetételű Európai Parlamentben (EP) – vált ismeretessé szerdán Brüsszelben.

A 751 tagú EP-ben legalább 7 tagországból legalább 25 képviselő tud frakciót alakítani. A frakciók sokkal előnyösebb helyzetet tudnak biztosítani saját tagjaiknak, mint amilyen helyzetben a független képviselők vannak. Érvényes ez a pénzügyi és a parlamenti megszólalási, illetve tisztségviselési lehetőségekre egyaránt.

Hírdetés

Le Pen pártja egymaga szerzett 24 mandátumot, és ezzel az első helyen végzett az induló francia pártok között. Az FN mellett az olasz Északi Liga öt mandátummal, az idegengyűlölő Geert Wilders holland Szabadságpártja négy mandátummal, az osztrák Szabadságpárt szintén négy mandátum, a belgiumi Flamand Érdek (Vlaams Belang) pedig egy mandátummal már korábban előkészítette a frakcióalakítást, de ehhez az ötösfogathoz még további két országból kellett megnyerni EP-képviselőket.

Ez most brüsszeli értesülések szerint úgy sikerült, hogy csatlakozik a frakcióhoz a lengyel Új Jobboldal (Nowa Prawica) négy EP-képviselője, valamint a litván Igazság és Rend (Tvarka ir teisingumas) párt két EP-képviselője közül legalább az egyik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »