„Mégis, kikkel kellett volna kezdeni?!”

„Mégis, kikkel kellett volna kezdeni?!”

Monomániásan ismételgeti az erőnlétet, szajkózza az összefogást és a tiszteletet. Bernd Storck szövetségi kapitány állítja, Magyarországon azok kritizálják, akik szívesen cserélnének vele.

– Elég volt egy meccs az Európa-bajnokság után, máris kritizálják. Erre számított?
– Nagyon nehéz helyzetben kezdtük meg a selejtezősorozatot, így nem is lehetett szó arról, hogy sima 3-0-s győzelemmel lehozzuk a feröeriek elleni mérkőzést. A klubvezetőknek, valamint az edzőknek mindent meg kell tenniük, hogy a válogatott futballisták megfelelő edzettségi állapotban legyenek. Ez a klubok és természetesen a válogatott érdeke.

– Kemény kritikával illette a játékosok erőnlétét.
– Közöltem velük: tudják, hogy mi az én stílusom, és azt is, hogy milyen szinten teljesítettek az Európa-bajnokságon. Megkérdeztem őket: megtettek-e mindent azért, hogy ugyanolyan szintre kerüljenek, mint az Eb előtt.

– Mit válaszoltak?
– Mindennek megvan az oka… Néhány játékos alig játszott, új csapatot keresett magának, a klubok megóvták őket attól, hogy tétmeccsen kelljen pályára lépniük, mert el akarták őket adni. Volt olyan is, akiért ajánlatot tett egy külföldi klub, ahol éppen tulajdonost váltottak, a játékos visszatért a klubjába, ahol nem kapott annyi lehetőséget, mint korábban. Olyan futballista is volt, aki új csapatot talált magának egy távoli országban, ahol még nem kezdődött el a bajnokság. Neki is szüksége lett volna edzésekre. A válogatott keret 50-60 százaléka nem játszott rendszeresen a klubjában.

– Mi annak az oka, hogy a magyar játékosok nem voltak annyira kelendők az átigazolási piacon?
– Jó kérdés! Alapesetben ha egy játékosügynök el szeretné adni a futballistát, be kell ajánlania a szóba jöhető kluboknak; akik az Eb-szereplésen egy szervezett válogatottat láttak, ahol nem annyira az egyéni képességek domináltak, inkább a csapatszellem. Ha az Európa-bajnokságot követően egy ügynök felkínálja megvételre a játékosát, akkor nemzetközi kupamérkőzésre invitálhatja a klub megfigyelőjét. Sajnos a futballisták nem nagyon tudtak pihenni az Eb után, így nem is voltak a nemzetközi kupameccseken a legjobb formájukban, a megfigyelők pedig ezt látták. Ráadásul a jelentősebb klubok nem csak a mérkőzések alapján döntenek az igazolásokról, akár még edzésen is megnézik a játékosokat.

– Érez személyes felelősséget a Feröer szigetek elleni döntetlen miatt? Ha például olyan játékosokat állít be a csapatba, akik már játszottak tétmeccset a szezonban…
– Mégis, kikkel kellett volna felállnunk? Az U21-es játékosokkal? Az U19-es korosztállyal? A játékosok mindent megtettek, de ezen az edzettségi szinten erre voltak képesek. Alapesetben nyernünk kellett volna. De vegyük észre, nincsenek automatizmusok a mi játékunkban. Ez nagyon lényeges!

– Milyen a kapcsolata a magyar edzőkkel vagy a nálunk dolgozó külföldi edzőkkel? Elek, Bognár és Fiola dolgozik a klubjában magyar edzőkkel, a többi itthon játszó kerettagnak külföldi edzője van.
– Ez így nem igaz, mert figyelembe kell venni az U19-es és az U21-es válogatott tagjait is, hiszen ők is a felnőttfutballban játszanak. Az a probléma, hogy kevés időt tölthetünk el a kiválasztott játékosokkal. Tisztelem az edzőkollégák munkáját, remélem, ők is az enyémet. Ha találkozom némelyikükkel, akkor baráti hangnemben tudunk beszélni. Amikor egységes erőnléti tesztekről beszélek, nem kritizálok, hanem javasolok, és pusztán az a célom, hogy a jövőben nagyobb egyetértésben dolgozzunk.

– De csak három magyar klub, a Ferencváros, a Videoton és a Haladás „nyitott” az erőnléti tesztjeire. Ők követik az ön elképzeléseit.
– Én nem azt akarom, hogy vakon kövessenek, hanem azt, hogy győződjenek meg a módszer sikerességéről. Ha nem az én utamon járnak, én nem is tudom és nem is akarom erre rákényszeríteni őket. Senkit sem akarok presszionálni, egy éve teszek javaslatokat annak érdekében, hogy javuljon a labdarúgásunk. Viszont ha nem javulunk klubszinten, akkor a válogatott játékosoktól sem szabad elvárni, hogy javuljanak, és a válogatott ilyen körülmények között nemzetközi szinten sikeres legyen.

– Nehéz elképzelni azt, amit Szalai László, az edzőképzés korábbi vezetője, a Puskás Akadémia szakmai igazgatója nyilatkozott. Szerinte az UEFA szakmai továbbképzésén állítólag egy szó sem esett a magyarok Európa-bajnoki a szerepléséről…
– Az Eb-győztes portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos elmondta, hogy a magyarok elleni volt a legnehezebb mérkőzése az egész tornán. Gera Zoltánról, Király Gáborról is esett szó Párizsban.

– El tudja képzelni magát Bundesliga-edzőként?

– Miért?

– Állítólag egyre népszerűbb Németországban.
– Az MLSZ bízik bennem, Csányi Sándor bizalmát is élvezem. Felelősséget érzek azért, hogy közösen menjünk tovább a megkezdett úton, de ezt csak egységben lehet. Kicsit csalódott vagyok. Ahogy említette az Eb utáni reakciókat: kicsit elgondolkodtattak. Én mindent megtettem nemcsak a csapatért, de azért is, hogy Magyarország visszakerüljön az európai labdarúgás térképére.

– Sorrendben Svájc, Lettország, Andorra az ellenfél az idei vb-selejtezőkön.
– Optimizmussal várom a következő mérkőzéseket, és ezt az érzést próbálom átadni a csapatomnak. Felhívom a játékosok figyelmét arra, hogy nem kell minden újságot megnézniük. Régebben a híreket hozták le a lapokban, manapság gyakran más a helyzet. Jobb is, ha a labdarúgók a játékra koncentrálnak, nem kell mindent elolvasniuk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »