Mégis jöhet a déli határzár?

Mégis jöhet a déli határzár?

Órákon belül szinte hermetikusan lezárhatónak tartja a Belügyminisztérium az ország déli határait – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, minden személyi és technikai feltétel adott a határzárra, az illetékesek csak a parancsra várnak, amely akár szerdán megérkezhet.

A Népszava szerint az elmúlt napokban a rendőrség teljes logisztikájával arra készült fel, hogy bármelyik pillanatban a lehető legszorosabb határzárat léptessék életbe Szerbia irányából. Mint írják, a kormányfő utasítására hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeket is megvizsgált a Belügyminisztérium (BM) ahhoz, hogy külön törvényi felhatalmazás nélkül, a jelenleg hatályos jogrendben milyen eszközökkel, hogyan érhető el a menekültek határátlépésének megakadályozása.

Hírdetés

Órákon belül lezárható

A lap úgy tudja, hogy az erők és a technika előkészített átcsoportosításával órákon belül szinte hermetikusan zárhatónak tartják a legneuralgikusabb területeket. Egy napon belül pedig a teljes érintett határszakaszt szoros ellenőrzése alá vonhatja a BM. Ehhez azonban a legfelső szintről kell érkeznie a végső jóváhagyásnak. A Népszava kedd délutáni értesülései szerint a várakozások alapján akár órákon belül, de legkésőbb ezen a héten megérkezhet a parancs. A lap forrása szerint a művelet fedőneve: Norvégia.

Kedden hasonló tartalmú cikket közölt a Pesti Srácok is. A lap rendészeti forrásai azt állították, hogy Pintér Sándor a teljes fizikai határzárra tesz majd javaslatot a szerdai kormányülésen, s erre a határ menti megyék rendőrségi vezetőit is felkészítette. Olyannyira, hogy a határőrizettel megbízott állomány már csak a parancsra vár, hogy megerősítsék a szolgálatot. A kormány egyébként a kormányülés után a határzárral összefüggésben egy bejelentésre készül, várhatóan annak részleteiről tájékoztat majd. A Pesti Srácok megkereste Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki a lap értesüléseit nem kívánta kommentálni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »