Mégis besokalltak az osztrákok: a teljes fejetlenségben inkább lezárták Hegyeshalomnál a határt

Mégis besokalltak az osztrákok: a teljes fejetlenségben inkább lezárták Hegyeshalomnál a határt

Visszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál – tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója.

A rendőrség a honlapján azt közölte, hogy a hegyeshalmi határátlépési pontnál 11 kilométeres a forgalmi torlódás. A személyautók vezetői kizárólag a 172-es kilométerszelvénynél, a határátlépési pontnál megfordulhatnak. Az autósok Rajkán keresztül Pozsony irányába, illetve a 85-ös számú főúton, Sopronon keresztül léphetik át a határt.

Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező migránsok miatt, azután alakult ki a mintegy 11 kilométeres dugó az autópályán a határ előtt.

Zajlanak az egyeztetések a magyar és az osztrák kormány között arról, hogy Ausztria miért zárta le lényegében a hegyeshalmi határátlépési pontot – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Kötcsén – a polgári piknik helyszínén – nyilatkozott szombat délelőtt a sajtónak a bevándorlási helyzetről.

Az M1 műsorában sugárzott nyilatkozatban a tárcavezető azt mondta: az osztrák-magyar határon szolgálatot teljesítő őrvidéki rendőrség, "miután a szövetségi kormánytól nem kap világos utasítást", nem tudja, mit csináljon, ezért zárva tartja a határt, ami 10-30 kilométeres dugóhoz vezet ott. "A bevándorlók nem zavarják a közúti közlekedést, Ausztria mégis lezár" – fogalmazott.

Lázár János arról is beszélt, hogy Vámosszabadiból 200 bevándorló tart az osztrák határ felé, majd jelezte: az osztrák állami szerveknek el kell dönteniük, mit fognak tenni.

Hírdetés

Közölte: a szombatra virradó éjszaka folyamán 104 busszal 4500 olyan bevándorlót vittek Hegyeshalomra, akik az M1-es autópályán, az 1-es számú vasúti fővonalon és a Keleti pályaudvarnál tartózkodtak. A magyar hatóságoknak arra volt mandátumuk az osztrák és a német kormánytól, hogy a saját életüket és a magyar közlekedés biztonságát veszélytető embereket Hegyeshalomra juttassák. A buszok döntő többsége meg is érkezett a hegyeshalmi határhoz – jegyezte meg a miniszter.

Arra, hogy milyen most a magyar viszony Angela Merkel német kancellárral, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: továbbra is szövetségesi és teljesen konstruktív. "Azt hiszem, a német kormány belátja, hogy az a nyilatkozat, amellyel felhívta a Magyarországon tartózkodó bevándorlókat, hogy menjenek Németországba, az nem volt pontos" – fogalmazott.

Hangsúlyozta azt is: a magyar kormány a jövőben is eleget tesz schengeni kötelezettségeinek. "Ha mi nem leszünk Schengen, akkor minket is kihagynak belőle" – mondta, fontosnak nevezve, hogy a magyar-szerb határon a biztonsági határzár mihamarabb megépüljön, amiről várhatóan hétfőn tárgyal is a nemzetbiztonsági kabinet.

(MTI nyomán)

 – Mérlegen a nagy utaztatás: 104 busz, 4500 migráns robogott tovább az éjszaka – Továbbra is "védjük" a schengeni határt, de rendőri erőszak kizárt

– Továbbpasszoltuk a kontinensfoglalókat – tapsikolva fogadták az első szállítmányt a magyar-osztrák határon


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »