Mégis átadja a koronát II. Erzsébet?

Mégis átadja a koronát II. Erzsébet?

LONDON. Meglepõ fordulat, de valószínûleg mégis lemond a királynõ. Kiszivárgott, mikor adhatja át a koronát II. Erzsébet.

Végre eljött Károly herceg ideje! II. Erzsébet (91) a napokban közölte családjával, hogy a cím kivételével mindent, így uralkodói teendõinek nagy részét is Károlyra (68) kívánja bízni, egyfajta „ügyvivõ” királlyá téve õt.

Sõt a palotában azt is kijelentette, hogy amennyiben megéri 95. életévét, hivatalosan is átadja a koronát a walesi hercegnek – szivárogtatták ki a Buckin­gham-palotához közel álló források a Daily Mailnek.

Ez mindenképpen meglepõ fordulat, mert eddig a királynõ kategórikusan kizárta a lemondás gondolatát is. Ám az elmúlt évben sok minden történt, ami II. Erzsébetet elhatározása megváltoztatására sarkallta. Az egyik ilyen váratlan esemény az volt, hogy férje és támasza, Fülöp edin­burgh-i (96) herceg nyár elején úgy döntött, hajlott korára tekintettel megbízatásairól lemond, és fiára, valamint unokáira bízta az eddig rá háruló feladatokat. Ez mindenképpen elõrevetítette, hogy a trónra jó ideje várakozó Károly jókorát léphet elõre.

A királynõ tisztában van a korával, ugyanakkor nagy tiszteletben tartja a monarchia intézményét. Megfelelõen gondoskodni akar arról, hogy amikor eljön az idõ, a korona átadása és az utódlás zökkenõmentes legyen – ezt a királyi ház egyik magas rangú hivatalnoka közölte, aki hozzátette azt is, Erzsébet nem szeretné, ha megismétlõdne nagybátyja, VIII. Edward esete, aki 1936-ban kisebb válságot okozott azzal, hogy házassága kedvéért lemondott a trónról.

Hírdetés

A kiszivárgott hírek arról is szólnak, hogy Károlynak nem kell négy évet várnia a „hatalomra”: gyakorlatilag már mostantól korona nélküli királyként mûködhet, õ veszi át a legtöbb hivatalos funkciót.

A hírre a Buckingham-palota szükebb személyzete felbolydult, hisz II. Erzsébet nyilatkozatával kezdetét vette a lassú trónutódlás elõkészítése. A királynõ személye körüli régi emberek közül többen megváltak hivataluktól, új arcok jelentek meg mind a királynõ, mind pedig Károly szûkebb csapatában. A változó helyzet a fiatal királyi hercegek, Vilmos és Harry stábjában is mozgolódást indított el, hiszen Vilmos apja uralkodóvá emelésével egybõl trónörökössé lép elõ.

Visszavonulót fújtak maguknak

Európa koronás fõi közül többen váratlanul jelentették be visszavonulásukat. A népszerû, biciklivel közlekedõ holland királynõ, Beat­rix a YouTube-ra feltöltött videó­ban nyilvánította ki, hogy átadja a stafétabotot fiá­nak, Vilmos Sándornak. A spanyol király, János Károly minden elõzmény nélkül egy törvényjavaslatot küldött az ország parlamentjének, amelyben egészségi állapotára hivatkozva mondott le a trónról fia javára.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »