Megint változott Lukasenka álláspontja: átadja a hatalmat, de csak egy feltétellel

Megint változott Lukasenka álláspontja: átadja a hatalmat, de csak egy feltétellel

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn délután már úgy nyilatkozott, hajlandó lenne lemondani az elnöki posztról, de van egy feltétele.

 

Mégpedig az alkotmánymódósító referendum után. Ugyanezen a napon korábban még elutasította az új választások kiírását, de nem zárta ki a hatalom megosztását, feltéve, hogy abbamaradnak a tüntetések.

Lukasenka újabb álláspontjának az MZKT minszki üzemében adott hangot, ahol a munkások előtt mondott beszédét élőben közvetített az állami tévé. Egyes sajtóinformációk szerint mikor megkérdezte a jelenlévőktől, mit szeretnének, azok kórusban azt kiáltották, hogy „tűnj el”.

Lukasenka kijelentette, hogy csak alkotmányozó referendum árán hajlandó lemondani az elnöki posztról.

Hírdetés

“Így lesz fiúk. Új alkotmányt kell elfogadnunk (…) népszavazáson, mert az előzőt is népszavazáson fogadtuk el. És az új alkotmány elfogadása után – ha akarjátok – új parlamenti, elnöki, helyhatósági választások jöhetnek”

mondta a fehérorosz elnök, aki 1994 óta van hatalmon és Európa utolsó diktátoraként tartják számon.

„Ha az alkotmánymódosítás átmegy a népszavazáson, átadom a hatalmat, de biztosan nem az utca nyomása alatt fogom ezt megtenni.

Nem vagyok szent. Ismeritek a kemény oldalamat. Nem vagyok halhatatlan sem”

fogalmazott Lukasenka. Majd – miközben egyesek tovább kiabálták, hogy „tűnj el”, távozott a helyszínről. Persze, korábban azért megmutatta a hangadóknak, kitől függ az állásuk:

Lukashenko to the workers: “Don’t worry, I won’t beat you, it’s not in my interest. But if you provoke me, I’ll deal with it cruelly. Be a man, there’s a whole crowd of you and I’m only one. Put your phone down!!!” pic.twitter.com/oA4Qk1iFi5 — Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 17, 2020

Reuters.com, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »