Megint tort ült a Fidesz a magyar demokrácián – komoly árat fizethetnek a Ligetvédők

Megint tort ült a Fidesz a magyar demokrácián – komoly árat fizethetnek a Ligetvédők

A Fidesz képviselőit továbbra is annyira érdeklik hazánk közügyei, mint a törökországi puccsistákat és nagyságrendileg ugyanolyan magasan tesznek is a demokratikus berendezkedésre, mint ők (vö.: részvétel az Országgyűlés munkájában), ugyanakkor a vitanapot beterjesztő PM-s Szabó Tímeának is sikerült egy komoly bravúrt végrehajtania, egy személyben vágott egy akkora léket a Ligetvédők eddig csak a kormány által tépázott csónakjába, amelyre a Habony-művek sem volt még képes.

Szerdán a Liget-törvény visszavonása érdekében tartott a magyar Országgyűlés rendkívüli ülést. Igaz, már napokkal ezelőtt lehetett tudni, hogy a kormánypártok képviselői nem fognak részt venni a parlament munkájában (azaz a közpénzből élő/nyaraló/tökmindegy fideszes-kereszténydemokrata képviselők megígérték, hogy tesznek az egész magyar demokratikus macerára, és inkább máshol lógatják a lábukat – ezt legalább betartották).

A napirendről végül összesen 43 képviselő szavazott, 37-en mellette (MSZP: 17, Jobbik: 12, LMP: 2, független: 5), ellene pedig a jelenlévő 7 kormánypárti képviselő (ritka élmény: bár ő sem vett részt a szavazáson, de egy újabb rejtőzködő fideszes politikusba botlottam, az 1,6 milliárd forint közpénzt eltapsoló Farkas Flórián akkor hagyta el épp a parlament épületét, amikor a biztonsági becsekkolással bíbelődtem).

Bár politikailag súlytalan, a szerdai napnak mégis fontos hiányzója volt Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért párt(?) országgyűlési képviselője. Ugyanis beterjesztőként neki kötelező lett volna jelen lennie, a Házszabály szerint ugyanis csak ebben az esetben határozatképes az Országgyűlés. Hiánya gyakorlati szempontból nézve egyrészt nevetségessé tette az ellenzéki pártok ügyét, másrészt a Fidesznek hihetetlen muníciót biztosított, ha viszont mint szimbólumot nézzük, akkor pedig a Ligetvédők érezhetik magukat elárulva.

Három ok, amiért tuti nem támogatható a Liget-projekt!

1. A Városliget felújítása kétségtelenül elodázhatatlan, ugyanakkor ez a tény nem indokolja, hogy Andy Vajnának kaszinója legyen a Vajdahunyad várában.

 

2. A Városliget felújítása – a megismert tervek szerint – egy újabb mély sebet vájna Budapest szívébe. Környezetvédelmi és egészségügyi szempontból teljesen indokolatlan, hogy a zöldterület a zöldfelület rovására csökkenjen.

 

3. Az Orbán-kormány 250 milliárd forintnyi tiszta közpénzt (ebben a projektben nincsen brüsszeli euró) fog eltapsolni. Már 15 milliárdot el is költöttek, döntően arra, hogy a haveri sajtót kitömjék kormányzati hirdetésekkel, bevételekkel.

Ez nem volt ünnepnap

Hogy nem szerdán ünnepeljük a magyar demokrácia piros betűs napját, azt már a napirend előtti felszólalások meghallgatása alatt sejthettük (az általam megkérdezett politikusok már az első pillanattól fogva sem látták a teremben Szabó Tímeát). Az ellenzék oldaláról érkező szakmai kritikákra ugyanis a kormánypárti válasz a bevándorlás, a terrorizmus kockázatainak ismételgetése, illetőleg „kovácsbélázás” volt – nyilván az utóbbi a Jobbiknak szánva.

A pálmát mégis a kereszténydemokrata-zöld gondolat megismerése vitte el; Harrach Péter szerint nem lehet fontosabb egy ritka bogár, mint az ember.

S mivel sem a beterjesztő Szabó Tímea, és sem a kormánypárti politikusok nem voltak jelen, az elnöklő Latorcai János bejelentette: elfogadott napirend hiányában annak egyetlen pontja sem tárgyalható. Hozzátette: a parlament következő ülése szeptemberben lesz, majd az ülést bezárta.

Hírdetés

Kétmillió semmibe vett választópolgár

A nemzeti párt korábban is kiállt a Városliget ügye mellett, a képviselők is többször figyelmeztettek arra, hogy a Liget-projekt nemcsak a főváros zöldfelületét csökkenti, hanem egy újabb gigamutyinak is teret adhat.

Kepli Lajos, a Jobbik környezetvédelmi kabinetjének vezetője ugyanakkor arra is emlékeztetett az ülést követő sajtótájékoztatóján, hogy a kormánypártok ismét vizsgáztak demokráciából és semmi bevették azt a két millió választópolgárt, akiket az ellenzéki pártok képviselnek az Országházban.

A szakpolitikus szerint rengeteg kérdésre kellett volna válaszolnia a kormányoldalnak, ezzel szemben visszataszító módon Kósa Lajos az elmúlt napokban elkövetett terrortámadások áldozatainak emlékét használta fel belpolitikai célokra. Kepli elmondta, a migrációs válság valós kockázat, ugyanakkor a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a Fidesz nem hajlandó az érvek ütköztetésére,

„az ellenzék önmagával vitázik”.

A politikus aláhúzta, ők a Városliget, a budapestiek levegőjének ügye miatt álltak a kezdeményezés mellé, mert ez valódi probléma. Majd hozzátette: ha a kormány nem hajlandó meghallani a civilek szavát, akkor ne lepődjön meg azon, ha a civilek is más eszközhöz fordulnak. Ugyanakkor – tette hozzá – a rend pártjaként a Jobbik azt kéri minden érdekelttől, hogy a törvényeknek megfelelően járjanak el.

Az Alfahír kérdésére elmondta, hogy megalapozottak azok a vizsgálatok, amelyek szerint azbeszttartalmú veszélyes hulladék került a bontási törmelék közé – ez sajnos egy bevett magyarországi gyakorlat, ugyanis az azbeszt kezelése jóval költségesebb, mint a közönséges építési hulladéké. Kepli figyelmeztetett, a kiporzás nemcsak a Ligetvédőkre, de a Városligetben sétálókra, a környéken élőkre, de még a fótiakra is veszélyes lehet. A Jobbik ezt a hanyagságot nem tartja elfogadhatónak, ezért mielőbbi vizsgálatot sürget.

Szintén lapunk kérdésére közölte, hogy Szabó Tímea távolmaradása a PM komolyan vehetőségét jelzi, amely a többi baloldali törpepártra is jellemző. Megismételte: a Jobbik a téma miatt állt a kezdeményezés mellé, viszont

„nálunk hasonló eset nem fordulhatna elő”

– szögezte le Kepli Lajos.


Vajnahunyad vára

Hegedűs Lorántné, a Jobbik budapesti alelnöke Keplit követően frappánsan fogalmazta meg a nemzeti párt követelését a Liget kapcsán:

„ne legyen Vajnahunyad vára a Vajdahunyad vára”.

Az országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, hogyha már az ígéretekkel szemben mégis lesz replikáció a Ligetben, akkor miért nem építik újjá a lerombolt Regnum Marianum templomot, illetve a „vaskefe” eltávolítása után miért nem emelnek inkább végre az 56-os hősök dicsősége előtt tisztelgő emlékművet.

Felidézte a kormánypárti felkészültség szintjét is; a bizottsági üléseken ugyanis kiderült, hogy a képviselők nem voltak tisztában a zöldfelület és a zöldterület közti különbséggel sem.

A feketeleves

A Ligetvédőknek a feketelevest Kósa Lajos szolgálta fel. A Fidesz frakcióvezetője régen látott magabiztossággal ekézte az ellenzéki kezdeményezést parlamenti sajtótájékoztatóján, a Városliget ügyét blöffnek nevezve, kiemelve természetesen Szabó Tímea távolmaradását.

Nyilván innen nehéz lesz felállni, ezért is volt óriási hiba a PM-es politikus részéről. Lapunk az azbeszttartalmú veszélyes hulladék kezeléséről kérdezte Kósát, aki válaszában azzal nyugtatott, hogy a bontócégnek megvannak a szükséges engedélyei.

Ennek némileg ellentmondanak azok a beszámolók, amelyek a porzó teherautókról és a fóti rendőrség akciójáról szólnak.

A titokzatos telefon

Végül Szabó Tímea is az újságírók elé állt. Egy titokzatos telefonhívással magyarázta, hogy nem volt jelen az ülésen, és hogy nem szavazott.

Azzal próbált védekezni, hogy nem a hiányán múlt a határozatképesség, míg a Klubrádió azon kérdésére, hogy nem érzi a hiányzását szimbolikusnak, jobb híján fideszezéssel válaszolt.

Tanulságos volt a szerdai nap, elég sok mindenkinek kellene ezután magába néznie.

(A fotókat Béli Balázs készítette).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »