Megint nehéz helyzetbe hozhatja Orbánékat a Jobbik

Megint nehéz helyzetbe hozhatja Orbánékat a Jobbik

Néhány hete még a brüsszeli kvóták ellen kezdeményezett alkotmánymódosítás hozta kínos helyzetbe a Fideszt, most ismét bajban lehetnek. A Jobbik ugyanis a korrupció elleni harc fontosságát is beleírná az alaptörvénybe. Kérdés, hogy ehhez mit szólnak majd a kormánypártok.

Ismét egy alkotmánymódosítással hozhatja nehéz helyzetbe a kormányt a Jobbik: még februárban, a parlamenti üléskezdés előtt benyújtanak egy olyan javaslatot, amely az alaptörvény alapvetései közé emelné a korrupció elleni harcot. Vona Gábor ma délelőtti bejelentésén úgy fogalmazott, hogy az alapvetések között ez már a „V” pont lenne, majd hozzátette, hogy „V, mint Viktor”. A Jobbik elnöke kíváncsian várja, hogy a többi parlamenti párt, így a Fidesz, miként áll majd a javaslatukhoz.

Az élet részeAz, hogy évekkel korábban kizárt, vagy a pártból kilépett jobbikosok minden ciklusban előkerülnek és megpróbálnak ártani, ez már az élet része – így fogalmazott Vona Gábor annak kapcsán, hogy múlt szombaton Debrecenben 20-30 ember tüntetett ellene. A Jobbik elnöke – mint mondta – nem tudja, hogy mi motiválja ezeket az embereket, de sok sikert kíván nekik, hogy megtalálják az útjukat. Szerinte egyébként csak a kormányoldal szeretné azt, hogy a Jobbikban egyre nagyobb legyen az elégedetlenség, de a Jobbik – szögezte le – egy stabil párt.(K. M.) 

Hírdetés

Az alaptörvény módosítása csak az egyik eleme annak a Lex Lúdas Matyi névre keresztelt antikorrupciós törvénycsomagnak, amely a Jobbik kormányra kerülése esetén – állításuk szerint – tevékenységük egyik alappillérét jelentené. Vona Gábor ezek közé sorolta még, hogy kötelező vagyonosodási vizsgálat alá vetnék a képviselőket és kormánytagokat, de a közbeszerzéseken jelentős közpénzek elnyerőire is ilyen átvilágítás várna. Felállítanának egy antikorrupciós ügyészséget, feloldanának titkosításokat és dupla büntetést írnának elő azoknak, akik politikusként korrupciós bűncselekményt követnek el.

Vona Gábor azt fejtette ki, hogy a korrupció nem csupán pénzeket von el, de az elvándorlást is élénkíti. Magyarázata szerint ugyanis amikor „Mészáros Lőrinc és társai ellopják a magyar adófizetők pénzét”, nemcsak megrövidítik költségvetést, de azt is üzenik, hogy itthon nem a tehetség számít, hanem a gátlástalanság és a kormányközeliség. „Döbrögi-mentalitásról” beszélt, ami szerinte a lopásnak és az arroganciának egy nem túl szimpatikus eleme.

A Jobbik elnöke szerint ugyanakkor pártja kormányra kerülése csak idő kérdése. Lehet, hogy Orbán Viktor azt hiszi, hogy a kormányzása örökké tart, de van egy rossz hírem neki, ez nincs így – mondta. Vona Gábor keményen odaszólt a kormánypárti sajtónak is azzal, hogy akik például médiamunkásként kiszolgálják ezt a korrupt rendszert, vagy haszonélvezői annak, azoknak ugyanúgy felelniük kell majd. Egy újságírói kérdésre ezt úgy pontosította, hogy nem retorzióval fenyegeti azt, aki ma kormánypárti médiumnál dolgozik, ő azokról beszélt, akik tudnak korrupciós ügyekről, de azt nem jelentik, vagy éppen elrejtik. Ez ugyanis bűncselekmény.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »