Megint nagyot bakizott Dãncilã, ezúttal az 1918-as gyulafehérvári események kapcsán

Megint nagyot bakizott Dãncilã, ezúttal az 1918-as gyulafehérvári események kapcsán

Megint nagyot bakizott Viorica Dăncilă miniszterelnök (vagy a csapata) a román nemzeti himnusz ünnepe alkalmával közzétett üzenetében. A miniszterelnök a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben emlékeztetett arra, hogy a román nemzeti himnusz az 1918. december 1-jei eseményekben is mobilizáló szerepet játszott, amikor a gyulafehérvári Szabadság mezejére gyűltek össze a románok.

A Szabadság mezeje viszont Balázsfalván van, 1848. május 15-16-án itt tartották a románok nagy nemzetgyűlésüket, ahol követeléseiket megfogalmazták, majd szeptember 25-én második nemzetgyűlésükön a császárnak esküdtek hűséget a magyar forradalom ellen. Az 1918. december 1-jei események a gyulafehérvári vármezőn zajlottak.

A Facebook bejegyzést nem sokkal annak közzététele után törölték a közösségi oldalról, később pedig egy javított verziót tettek közzé.

Hírdetés

A mostani baki mindössze három nappal azt követően jött össze a kormányfőnek, hogy összekeverte Montenegró fővárosát Koszovóéval.

Dăncilă egyébként azt is írta a mai üzenetében, hogy a román honfitársak sikereinek megkoronázásaként felcsendülő himnusz hallatán minden alkalommal megindultságot érez. „Isten éltessen, nemzeti himnusz! Isten éltessen, románok! Isten éltessen, Románia!” – áll a közleményében.

Egyébként éppen 170 éve született meg a döntés, miszerint július 29-én fogják megünnepelni a román nemzeti himnusz napját, és ekkor döntöttek arról is, hogy a „Deşteaptă-te Române!” legyen minden román himnusza. (digi24, agerpres, hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »