Megint megpróbáltak kitörni a migránsok a táborból

Ismét fellázadtak az illegális bevándorlók a Prágától 70 kilométerre északra fekvő Belá pod Bezdezemben lévő táborban – jelentette a cseh rendőrség pénteken délután.

Míg csütörtökön a tábor két kapuját rongálták meg, pénteken először csak jelszavakat skandáltak, majd bezúzták az ablakokat, összetörték két terem berendezését, és ismét megpróbálták elhagyni a tábor területét, amit a helyszínre érkezett rendőrök megakadályoztak.

A pénteki zavargásra röviddel azután került sor, hogy a Milan Chovanec belügyminiszter és Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitány látogatást tett a táborban.

A cseh idegenrendészet szerint a külföldiek azt követelik, hogy elhagyhassák a tábort, a hatóságok engedjék őket továbbutazni Németországba, adják vissza mobiltelefonjaikat és pénzüket. Ugyanakkor tiltakoznak az ellen, hogy a cseh hatóságok visszatoloncolják őket abba az országba, ahonnan elmenekültek.

Az eredetileg 270 ember elhelyezésére alkalmas Belá pod Bezdezem-i táborban jelenleg mintegy 380 ember van – közölte a cseh belügyminisztérium. A közszolgálati televízió értesülése szerint ide szállítják rövidesen azt a 76 illegális bevándorlót is, akit pénteken egy magyar kamionban vettek őrizetbe a hatóságok Nyugat-Csehországban.

A táborban azok a külföldiek vannak, akiknek a visszatoloncolásáról már döntöttek a cseh hatóságok. Hasonló tábor működik a dél-morvaországi Zastávka u Brna település mellett is, amelynek kapacitása 230 fő.

A belügyminiszter a látogatás után közölte, hogy Belá pod Bezdezemben megerősítik a tábor védelmét.

Az egykori szovjet laktanyában működő tábort a kilencvenes évek közepén hozták létre a délszláv háború menekültjei számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »