Megint magyarul szólalt meg Iohannis – de ezúttal azért, hogy az "Erdélyt elvevő" székelyek ellen uszítsa az oláhokat

Megint magyarul szólalt meg Iohannis – de ezúttal azért, hogy az "Erdélyt elvevő" székelyek ellen uszítsa az oláhokat

Élesen bírálta a román parlamenti ellenzék vezető erejét kitevő Szociáldemokrata Pártot (PSD) szerdán Klaus Iohannis román államfő amiatt, hogy – szerinte – a párt segédletével a parlament alsóháza kifutott a törvényes határidőből, s ezzel hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumát.

Iohannis kijelentette: míg a román hatóságok a világjárvány ellen küzdenek, a PSD "a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Az államfő televíziós nyilatkozatában észbontónak találta, hogy hova jutott a PSD, és milyen megállapodások köttetnek a román parlamentben.

"Ez egy mérgező többség" – jelentette ki az elnök arra utalva, hogy a Ludovic Orban vezette kormány ellenzéke többséget alkot a parlamentben. Hozzátette: az autonómiastatútum hallgatólagos elfogadása immár világossá teszi, hogy miért akart előrehozott választásokat tartani. "Nem akarom, hogy a nemzet fontos ügyeit a PSD döntse el Románia és a románok ellenében. Ez megengedhetetlen" – jelentette ki a román államfő, aki hozzátette: míg ő Románia elnöke, ilyen törvény nem létezhet. Iohannis egyébként a televíziós beszédét magyar nyelvű "Jó napot kívánok, PSD!"-vel indította.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fklausiohannis%2Fvideos%2F3183955031828732%2F&show_text=false&width=735&height=412&appId

Hírdetés

Az államfő arra a kedden nyilvánosságra került fejleményre reagált, hogy a román Képviselőház – amelyet a PSD ideiglenes elnöke, Marcel Ciolacu vezet – kifutott a törvényes határidőből, s ezzel hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumát. A Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt képviselők által tavaly decemberben benyújtott tervezetet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozta ki. A tervezet átkerült a parlament felsőházába, az ellenzéki többségű Szenátusba, amely – immár határidő nélkül – döntő házként vitatja meg a dokumentumot.

Ez még az RMDSZ-nek is sok

Államfőhöz méltatlan, hisztérikus kirohanásnak, a magyarok elleni gyűlöletkeltésnek nevezte Kelemen Hunor azt, hogy Klaus Iohannis román államfő Székelyföld autonómiastatútumának hallgatólagos elfogadása miatt azzal vádolta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy "odaadná Erdélyt a magyaroknak".

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a román államfő azzal riogatja honfitársait, hogy "a magyarok elveszik Erdélyt", ami a – 90-es években jelentős támogatottsággal rendelkező, szélsőségesen nacionalista – Nagy Románia Párt (PRM) erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet.

"Ma az elmúlt harminc év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, hiszen az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés. Az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és gyűlöletbeszédet. Az államelnöknek elnézést kell kérnie ezért a nagyon veszélyesen elcsúszott mondatáért" – olvasható az RMDSZ elnökének MTI által ismeretett sajtóközleményében.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »