Megint jön a 2004-es forgatókönyv?

Simán előfordulhat, hogy Kotleba és Harabin jut a második körbe.

Végre Gabriela Drobová is bejelentette, hogy megpályázza a köztársasági elnöki posztot. (Azok kedvéért, akiknek esetleg fogalmuk sincs, hogy kicsoda a hölgy, mint ahogy eddig nekem sem volt, nos, ő egy divatcsatorna vezetője.) 

Hanem végre a Smer is eldöntötte, hogy kit indít! Csakhogy nem mondja meg a választóknak. Egyelőre. 

Van még idő, majd a novemberi önkormányzati választások után, állítja a párt. Így aztán tovább találgathatunk, hogy a Smernek tényleg fogalma sincs, kit indítson, vagy csak taktikáznak Ficóék. 

Žiga gazdasági miniszter szerint olyan jelöltje van a Smernek, „akinek nem lesz szüksége hosszú kampányolásra”, hát akkor minek jelentenék be már most, hogy kiről van szó. Fico a tőle megszokott módon elmélkedett egy kicsit a probléma felett:

„Miért tálalnám most fel önöknek a jelöltünket? Hogy leköpdössék, lejárassák, lépten-nyomon belerúgjanak? Van még időnk. Miért tennénk ki jelöltünket a média támadásainak? Úgyis akkora lejáratási kampány lesz ellene, amilyet most el sem tudunk képzelni.” 

Hírdetés

Pedig nem úgy fest, mintha leköpködnék a Smer jelöltjét. Tűrhetően jó, 26 százalékos eredménnyel végzett egy közvélemény-kutatás során az első helyen Miroslav Lajčák, a Smer külügyminisztere. A gond csak az, hogy Lajčák már többször világosan és kellő határozottsággal visszautasította, hogy elinduljon az államfőválasztáson. Ugyanez a helyzet Andrej Dankóval, az SNS elnökével, aki 12 százalékkal a második lett a felmérésben. De nem akar indulni… Mit lehet tudni, tán még egyszer eljöhetne az az idő, amikor nyilvánosságra kellene hoznia a doktori munkáját. Csak utánuk következik az első ellenzéki jelölt, Róbert Mistrík, és mindössze 9,5 százalékkal.

Aztán meg a jeges rémület: Harabin bíró és Kotleba kéz a kézben. 

Kettejüket együtt a lakosság 17,8 százaléka támogatja. Felvetődik természetesen a kérdés, hogy hogyan került két olyan politikus neve is a felmérésbe, akik nem is akarnak indulni az államfőválasztáson. Talán nem ez volt az eredeti cél, de mivel ők ketten végeztek az első két helyen, bizony jól jönne most már a két kormánypártnak, ha végre fel tudnának mutatni valami komoly jelöltet. Mert tegyük fel, a felmérés alapján, hogy az ellenzéki Mistrík és Harabin kerülne be a második fordulóba. Vajon melyikükre szavaznának a Smer és az SNS választói? 

És mi lenne, ha fordítva történne: véletlenül Harabin és egy kormánypárti jelölt jutna a második fordulóba. Az ellenzéki pártok szimpatizánsai képesek lennének arra, hogy a Smer jelöltjének adják a voksukat? 

Most is nyugodtan előállhat a 2004-eshez hasonló helyzet, amikor a második fordulóban Mečiar és Gašparovič közül kellett választania az országnak. Nem valami fényes forgatókönyv. 

A szerző a TASR hírügynökség munkatársa 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »