Megint bénázik a piac: negatív gázár jelent meg a grafikonokon

Megint bénázik a piac: negatív gázár jelent meg a grafikonokon

Néhányan talán még emlékezhetnek rá, hogy két évvel ezelőtt negatív tartományba fordult az Egyesült Államokban az olajár (a WTI-t -40 dolláron jegyezték). Most a gázzal történt meg nagyon hasonló okok miatt.

Az olajnál a koronavírus okozta fogyasztáscsökkenés tett be. A kínálat nőtt, a fogyasztás csökkent, így folyamatosan megteltek a tárolókapacitások. A végén olyannyira, hogy már az eladónak kellett fizetnie azért, hogy ne maradjon a nyakán az olaj. A furcsa jelenség csak pár napig volt látható a határidős jegyzéseken. Most a gázzal történt valami hasonló.

Azzal a különbséggel, hogy nem a fogyasztás csökkent vagy a hiány szűnt volna meg. Egyszerűen az történt, hogy az LNG-terminálok korlátozott kapacitása miatt ott sorakoznak az Európába küldött tankerhajók Spanyolország és Nagy-Britannia partjainál, de nem tudnak kitárolni. Az LNG terminálok hiányából fakadó veszélyeket hónapok óta ismerjük, de elnyomta őket a brüsszeli nyilatkozatok áradata a gázhiány legyőzéséről.

A Reuters közlése szerint Németország már két olyan úszó terminált is építeni akar, amelyekkel közvetlenül fogadni tudja majd az LNG-t. Németország egyetlen terminállal sem rendelkezik.

Az LNG szuperhűtött palagáz, amelynek kitárolásához, újbóli gázhalmazállapotúvá alakításához speciális terminálokra van szükség. Európa termináljainak többsége Portugáliában és Spanyolországban található – csakhogy onnan szárazföldi vezetékek nem épültek a kontinens belseje felé.

Egy korábbi információ szerint, az EU az orosz gáz mennyiségét helyettesítő LNG-mennyiség alig harmadát tudná betárolni – ha lenne elég LNG a piacon.

Hírdetés

A negatív gázár most azért alakult ki, mert a torlódás miatt a betárolt LNG mennyiség szintje történelmi csúcsokat döntött (lévén, hogy az anyag ott vesztegel a hajókon). A helyzetet fokozza, hogy az európai tárolók is elég telítettek, a hosszútávú időjárási előrejelzések pedig 4-8 fokkal enyhébb telet jósolnak az átlagnál.

Ezt a piac úgy árazta be egy nagyon rövid időre, hogy még az eladónak kellene fizetnie a gázért.

Az európai tőzsdén ez persze nem látszódik, a holland TTF 99 euró megawattóránkénti gázárat mutat.

The risk of an unlikely April 2020 WTI moment in EU #gas spot month gas continues to linger amid strong imports, warm weather and demand destruction. So far, however, only the “next hour” price has gone negative. https://t.co/aSgXY1ks7d — Ole S Hansen (@Ole_S_Hansen) October 24, 2022

Utoléri a valóság Európát: ott sorakozik a “megoldás” a kikötőkben, csak épp nem tudjuk betárolni

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »