Megint az amerikaiak teszik tönkre Ázsia és Európa számára az olimpiát

Megint az amerikaiak teszik tönkre Ázsia és Európa számára az olimpiát

Az NBC 2014-ben meghosszabbította a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött korábbi szerződését a téli és nyári olimpiai tévéközvetítésekre vonatkozóan. A 4,4 milliárdos tétel így 7,7 milliárd dollárosra emelkedett, s 2020 helyett immár 2032-ig teljhatalmú ura a tv-s adásoknak az amerikai óriás. A tengerentúli televíziózás pörgeti a világ tévé piacát, nem véletlen, hogy ők ki tudják fizetni azt, amit más nem. A NOB egyébként rettentő pénzéhes: a szocsi olimpia előtt a hagyományokkal szakítva úgy döntöttek, nem állapodnak meg az Európai Közszolgálati Televíziók Szövetségével (EBU), hanem megversenyeztetik az egyes országok tévés piacán a jogokat, így több pénzt fognak kapni. Emiatt azóta több sportág tv-s követéséről le kellett mondani a nézőknek, a NOB pénztárcája eközben dagad.

A csarnok viszont a phjongcshangi olimpián nem fog megtelni a műkorcsolya versenyeken, s ez kizárólag a NOB és az NBC megállapodásának köszönhető. A téli olimpia legnézettebb versenyszámai ebben a sportágban vannak, így az amerikai csatorna az USA keleti parti időszámításához igazíttatta a programot. Ottani idő szerint este nyolctól közvetítik a műkorcsolyát, tegnap a csapatversenyek férfi egyéni és páros rövidprogramjával el is kezdődött a versengés. Ami az amerikaiknak esti szórakozás, az Dél-Koreában matiné: ott délelőttre esnek a korcsolyás programok, Európában pedig éjjel kettő körül kezdődik a program.

Hírdetés

A helyszíni beszámolók szerint a Kangnung Jégaréna ugyan nem kong az ürességtől, de fényevekre volt a telt háztól az első versenynapona, aminek oka, hogy péntek délelőtt Dél-Koreában a legtöbben dolgoznak. Ez mit sem zavarja a NOB-ot vagy az NBC-t, ugyanis az olimpia is csak egy olyan világesemény, ahol a szervező bevételláza dönti el, hogy mely tévécsatornával állapodik meg a közvetítésekről. Azt pedig régóta tudjuk, hogy az amerikai piacnál több pénzt semmi sem hozhat.

Hasonló volt a helyzet a 2008-as pekingi olimpia idején, amikor az amerikaiak miatt szintén délelőttre esett egy csomó program.

Minket magyarokat szerencsésen érint, hogy a számunkra talán legnagyobb érdeklődéssel, magyar éremesélyekkel várt rövidpályás gyorskorcsolya programok és döntők magyar idő szerint nem éjszaka, hanem délelőtt 11 körül kezdődnek majd el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »