Megint Auschwitzban alázkodik a kormány képviselője "az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája" miatt

"Nem csak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája a holokauszt" – jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért (értsd: holokauszt) felelős helyettes államtitkára csütörtökön az egykori auschwitzi munkatáborban megtartott megemlékezésen.

Latorcai a 150 fős "magyar" küldöttség élén vesz részt a délkelet-lengyelországi Oswiecimben a 25. alkalommal megtartott Élet Menetén, amelyet az egykori auschwitzi tábor területén rendeznek a "holokauszt" éppen aktuális nemzetközi emléknapja alkalmából.

Csütörtök délelőtt a mindenekelőtt érettségiző diákokból és egyetemistákból, a Mazsök és a Mazsihisz elnökeiből álló magyarországi küldöttség a 18-as auchwitzi "magyar" barakknál külön is megemlékezett a "haláltábor magyarországi áldozatairól".

Ébren kell tartani a "nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiáját jelentő" holokauszt emlékét, hogy "a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, amelyek egyszer már megtörténtek" – mondta Latorcai Csaba.

"Az emlékezet ápolásával, a vészkorszak hiteles, kiegyensúlyozott bemutatásával közelebb juthatunk a célhoz: jóvátenni azt, ami megtörtént" – folytatta a helyettes államtitkár. Mint kifejtette, az emlékezetápolás része a magyarországi és a Kárpát-medencei zsinagógák jelenleg zajló felújítása, az elhagyott zsidó temetők rendbehozatala is.

A magyarországi küldöttség délután több mint 50 más külföldi delegációval együtt részt vesz az Élet Menete központi megemlékezésén. Ennek során mintegy nyolcezer jelenlévő háromkilométeres utat tesz meg a "második világháborús halálmenetek" egyik, az Auschwitz I. lágert és az auschwitz-birkenau-i tábort összekötő útvonalán.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »