Megindult Izrael szárazföldi hadművelete Dél-Libanonban

Megindult Izrael szárazföldi hadművelete Dél-Libanonban

2024. 10. 01.

Izrael komolyan vette a műveleti titoktartást, így órákon keresztül nem lehetett tudni, megindult-e már a szárazföldi támadás Libanonban. Most kiderült, hogy igen – írja a Times of Israel.

Izraeli források szerint a hadművelet során az izraeli csapatok a határ menti dél-libanoni falvakból kiinduló „közvetlen fenyegetések” eltávolítására összpontosítanak.

Magyar idő szerint kedd hajnali 1 órakor aháborús bűncselekményeket elkövető izraeli hadsereg bejelentette, hogy „célzott és korlátozott” támadást indított Libanonban, amelynek során a szárazföldi erőket a hadsereg légiereje és tüzérsége támogatja – írta meg a HVG.

A CNN beszámolója szerint a szárazföldi hadművelet megindítása után a libanoni határ közelében tüzérségi tűz, drónok és helikopterek hangja hallatszott, a libanoni oldalon található Aadaysit Marjaayoun falu irányából pedig több robbanást, füstfelhőt és fényvillanásokat is láttak.

Izraeli tisztviselők a CNN-nek azt mondták, hogy a hadművelet során az izraeli csapatok a határ menti dél-libanoni falvakból kiinduló „közvetlen fenyegetések” eltávolítására fognak összpontosítani, annak érdekében, hogy megakadályozzák a Hezbollah beszivárgását Észak-Izraelbe.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt is elmondta, Izrael nem tervezi, hogy Libanonban marad, vagyis „nem lesz hosszú távú megszállása Dél-Libanonnak”. Azt azonban nem árulta el, hogy az izraeli csapatok milyen mélyre merészkednek majd az országba, vagy hogy a művelet várhatóan meddig fog tartani.

Hírdetés

A Sky News szerint az éjszaka folyamán Izrael északi részén légiriadó volt, az izraeli hadsereg bejelentése után ugyanis Dél-Libanonból rakétákat lőttek ki az országra.

A népírtással vádolt zsidó hadsereg a Telegramon azt írta, hogy mintegy tíz rakétát azonosítottak, amelyek Libanon felől érkeztek. Ezek közül néhányat elfogtak, a többi pedig „nyílt területre zuhant” – tették hozzá.

A civil lakosság ellen elkövetett bombázásokért felelős izraeli légierő később azt állította, hogy keddre virradóra elfogtak egy drónt „a Földközi-tenger felett, több tucat kilométerre Izrael középső partjaitól”. Arról nem közöltek részleteket, hogy a pilóta nélküli légi jármű milyen irányból lépett át Izrael területére, vagy hogy pontosan hol fogták el.

A BBC arról írt, hogy palesztin források szerint kedd hajnalban izraeli katonai csapás érte a legnagyobb libanoni menekülttábort, Ain al-Hilwehet. Az AFP és a Reuters is arról számolt be, hogy a palesztin Fatah fegyveres szárnyának egyik ott bujkáló vezetője volt a támadás célpontja.

A cionista rezsim hadseregének közleménye szerint a különleges alakulatok katonái a tegnap hajnalihoz hasonló korlátozott akciókat hajtottak végre a két országot elválasztó Kék Vonal északi részén, ahol a Hezbollah irányítása alatt álló falvakba és bázisokba hatoltak be – közölte a Portfolio.

Tel-Aviv közleménye szerint az akció célja a határ mentén állomásozó főerőkre leselkedő “közvetlen veszélyek” kiiktatása volt.

A cionista hadsereg kommandósai valószínűleg addig fogják biztosítani a határ menti településeket, ameddig a főerők megindítják a komolyabb offenzívát, melyet egyébként több órányi tüzérségi tűzzel is előkészítettek.  Az, hogy Tel-Aviv közölte az akció tényét azt jelenti, hogy a kijelölt feladatokat a katonák már végrehajtották.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »