Megindult az orosz offenzíva, visszavették a kezdeményezést

Megindult az orosz offenzíva, visszavették a kezdeményezést

Visszanyerték a kezdeményezést az orosz erők Ukrajnában, Luhanszkban megkezdték a következő nagy offenzívájukat – írja az Institute for the Study of War jelentése nyomán a Mandiner.

Az orosz műveletek üteme a luhanszki terület nyugati részén, a Szvatove–Kreminna vonalon jelentősen megnőtt a múlt héten. Emellett némi előrenyomulást is elértek a Harkiv és Luhanszk tartomány határán.

A háborús kutatóintézet már korábban is felhívta arra a figyelmet, hogy az említett térségben több hadosztálynyi csapatot is bevetettek az oroszok.

Hírdetés

Az ISW szerint mindez arra utal, hogy megindult a szakértők által többször említett orosz offenzíva, de az ukránok mindeddig megakadályozták a jelentős orosz területszerzést. Az intézet munkatársai szerint az is valószínűsíthető, hogy a támadás még nem bontakozott ki teljes mértékben.

Hozzátették, az offenzíva sikere koránt sem garantált, és a csapatok teljes bevetése a célok elérése nélkül a Szvatove–Kreminna vonalon lehetőséget nyithat az ukrán ellentámadás számára – vázoltak fel egy lehetséges ukrán lépést.

Elhúzódó háborúra készülnek az oroszok

Az intézet értesülései szerint a Donyecki Népköztársaság milíciái (DNK) átvették az irányítást egy orosz tüzérségi zászlóalj felett. Úgy vélik, hogy a térségben közelgő orosz támadás valószínűleg ezzel kívánják erősíteni a legyengült népköztársasági csapatok harcértékét.

Az ISW az értékelésben az orosz tisztviselők javaslataira is kitért, melyek szerint az ország hadiiparát fel kell készíteni az elhúzódó háborúra, és várhatóan fokozódnak a szankciók megkerülését célzó intézkedések is.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »