Meghosszabbította az online oktatást február 7-éig a vészhelyzeti bizottság

Meghosszabbította az online oktatást február 7-éig a vészhelyzeti bizottság

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) pénteki határozatában meghosszabbította 2021. február 7-éig az online oktatást országos szinten kötelezővé tevő intézkedést.
A határozat értelmében január 11-e és február 7-e között továbbra is online zajlik az oktatás Románia valamennyi oktatási intézményében – tájékoztatott szombaton a bizottság. Florin Cîţu miniszterelnök kormánya január 6-ai, szerdai ülésének végén közölte, február 8-án megnyílhatnak az iskolák, ha addig kitart a koronavírusos esetszámok csökkenő tendenciája. „Személy szerint úgy hiszem, azon kell dolgoznunk, hogy minél hamarabb megnyissuk az iskolákat. Eddig azt láttuk, hogy csökken a koronavírusos esetek száma, elfogadható arányokhoz értünk” – fogalmazott Florin Cîţu a kabinet ülése után, amelyen sürgősségi kormányrendelettel február 8-áig, azaz a második félév kezdetéig meghosszabbították az online oktatást.

Hírdetés

A miniszterelnök hangsúlyozta, a február 8-ai iskolanyitás akkor lehetséges, ha kitart az esetszámok csökkenő tendenciája.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a napokban úgy fogalmazott, az sem kizárt, hogy még február 8. előtt megnyithatják kapuikat egyes tanintézetek azokon a településeken, ahol alacsony a fertőzöttségi ráta. A tanügyi tárca vezetője szerint minden a járványhelyzettől függ, az iskolanyitásról pedig a hónap végén születhet döntés. „Nem zárhatunk ki egyetlen forgatókönyvet sem, alapos és felelősségteljes szakmai elemzések után döntünk” – fogalmazott Cîmpeanu.

Jóváhagyta ugyanakkor a vészhelyzeti bizottság a lakosság koronavírus elleni oltási folyamatához szükséges termékek, anyagok és egészségügyi felszerelések sürgősségi orvosi készleteinek növelését. Az ehhez szükséges pénzalapokat a kormány rendelkezésére álló tartalékalapból fogják kiutalni szükség szerint a belügyminisztérium büdzséjén keresztül az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőségnek (IGSU).


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »