Meghökkentő: van, ahol ésszel építenek stadiont

Meghökkentő: van, ahol ésszel építenek stadiont

A Lille futballarénája játékterének kiemelték és elhúzták a felét, itt, Európa legnagyobb, sportrendezvényekre alkalmas centrumában zajlanak most a férfikézilabda-világbajnokság legfontosabb eseményei.

Miközben kis hazánkban egyre-másra épülnek a hol ilyen, hol olyan stadionok állami vagy önkormányzati gigaprojektek részeként, illetve a társasági nyereségadó bevonásával, a franciaországi kézilabda-világbajnokság derekán olyan time-lapse (felgyorsított fotóvetítéses) kisfilmet mutat be a torna Facebook-oldala, amelyen kis idő leforgása alatt az ötvenezres Lille-melléki, villeneuve-d’ascq-i futballstadionból feleakkora méretű, de a maga léptékében így is páratlan, huszonötezres, fedett kézilabda-arénát varázsolnak.

Így lesz igazán multifunkciós sportlétesítmény egy futballaréna!

Igen, az alig egyperces videón jól látszik, a francia labdarúgó-élvonalban szereplő Lille fedhető arénája, a Pierre-Mauroy Stadion játékterének egyik felét megemelik, és rátolják a játéktér másik fele fölé. Az így megmaradó gödörben aztán keresztben elhelyezik a kézilabda játékterét, és még egy kisebb lelátót is szerkesztenek az újonnan keletkező játéktér és a stadion másik fele közé. Nem kell kárhoztatnunk azért a franciákat, hogy az ideiglenes létesítménynek állandó nevet ad: Lille Métropole.

Hírdetés

Nem is a csodálkozás végett emelték az épületet: 2014-ben tenisz-Davis-kupa-döntő, 2015-ben férfikosárlabda-Eb otthona volt – a spanyol–litván döntőt 27 372-en látták a helyszínen, ami európai sportágtörténelmi rekord –, és hat mérkőzést kiszolgált a tavalyi labdarúgó-Európa-bajnokságon is Franciaország negyedik legnagyobb sportlétesítménye, egyebek között a torna egyik legjobb kilencven percét, a Wales–Belgium negyeddöntőt. 2012-ben készült, harminc perc alatt befedhető, az átalakítás ideje pedig egy nap.

Lássuk a Davis-kupa-döntő előtti átalakítást felgyorsítva!

A bekerülési költségét sokan évekig kritizálták, de a tényleg mindenre jó rendezvényközpont nagyságrendileg annyiba került, mint amennyibe az új Puskás Ferenc Stadion fog: 103 milliárd forintnyi euróba – az induló ár 55 milliárdnyi volt.

Meglátjuk, a mi nemzeti arénánk mennyit tud majd ehhez képest.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »