Meghátrált a kormány: „visszaadták” Ukrajnának a Krímet – Orbán közben orosz kém lett Kijevben

Meghátrált a kormány: „visszaadták” Ukrajnának a Krímet – Orbán közben orosz kém lett Kijevben

Mint azt korábban megírtuk, demarsot kapott Kijevtől a kormány, amiért a béketárgyalásokat sürgető propagandavideójában látható képsorokon Ukrajnát úgy ábrázolták, mint amelynek már nem része a Krím félsziget (mint ahogy nem is az). Azonban a kijevi hiszti után a videót törölték, és újat töltöttek fel, amelyben már a Krím is Ukrajna részeként szerepel.

A változtatást a kormány nem kommentálta, de egyértelmű, miért cselekedtek így.

Kijev szerint Putyinnak mocskos információi lehetnek Orbánról

"Orbán Viktor magyar miniszterelnök ismét megszégyenült. Ezúttal azt mondta, hogy az ukránok ellentámadása vérontáshoz vezetne, és béketárgyalásokra szólította fel Ukrajnát. Vlagyimir Putyin orosz diktátornak mocskos információi lehetnek Orbánról" – jelentette ki Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő.

Az ukrán 24-es csatorna beszámolója szerint Zsdanov azt állítja, Orbán Viktor kijelentései megkérdőjelezik Magyarország európai uniós tagságát, a magyar miniszterelnök szerinte azért viselkedik ilyen sztoikusan az oroszokkal, mert Putyinnak vastag dossziéja lehet a magyar miniszterelnökről.

– El tudom képzelni, hogy mennyit kellett Orbánnak hibáznia ahhoz, hogy Putyin így megszorongathassa őt, és a józan észnek ellentmondva olyan nyilatkozatokat tegyen, amelyek még Magyarország uniós tagságát is megkérdőjelezik – fogalmazott Zsdanov.

Hírdetés

A szakértő megjegyezte, hogy a magyar kormány hivatalos YouTube-csatornáján közzétett videóban Oroszországgal való béketárgyalásokra szólítanak fel. Hozzátette, hogy a videóban orosz narratívák hangzanak el, miszerint a háborúból világháború lesz, és egy olyan térképet mutattak Ukrajnáról, amelyen a Krím félsziget már nem az ország része.

Zsdanov hangsúlyozta, hogy az ilyen kijelentések sértik az összes európai uniós határozatot, amelyet Magyarország maga is megszavazott és ratifikált. Szerinte az Európai Uniónak keményen fel kellene lépnie ez ellen.

Egy ukrán közgazdász szerint Orbán orosz kém, aki másodállásban miniszterelnökként dolgozik

Olekszandr Kirs ukrán közgazdász véleménycikket közölt, amelyben arról ír, hogy szerinte a magyar miniszterelnök szégyent hoz az "egész európai családra", és Magyarország már szinte mindenkit irritál a nemzetközi politikában.

– Mindenki tudja, hogy a NATO-ban, akárcsak az EU-ban, van egy bizonyos kisebbségi diktatúra, mert a többség gyakran kénytelen meggyőzni ezt a kisebbséget, amelybe Magyarország is beletartozik – írja Olekszandr Kirs ukrán közgazdász.

A szakember az Obozrevatel ukrán társadalmi-politikai kiadványban közölt véleménycikket Orbán Viktor magyar miniszterelnökről, amelyben arról ír, hogyan lett a kormányfő rendkívül fontos alakja az európai politikának.

Mint írja, néha "az orosz kém Orbán Viktoron, aki másodállásban magyar miniszterelnök", múlik minden. Szerinte a magyar kormányfő "egy foglyul ejtett gyalog, aki eljutott a királynőhöz, de nem tudja megnyerni a játszmát", és ezzel csak szégyent hoz az "egész európai családra". A közgazdász úgy véli, hogy Magyarországot eleinte csak takargatták a komolyabb európai országok, azonban mára már szinte mindenkit irritál.

Azonban erre van egy nagyon egyszerű megoldás. Ha a NATO nem jár sikerrel, akkor ki kell egészíteni egy szuper-NATO-val. Nem helyette, hanem mellé. Egy olyan katonai szövetség lenne, amelyben Magyarország és Törökország nem lesz ott, de Svédország és Ukrajna igen – fogalmazott a szakember.

Szerinte így végre teljesülne a teljes egyhangúság, és mindenről sokkal gyorsabban döntés születhetne, mint korábban, mivel az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország közötti egyhangúságra lenne csak szükség hozzá. Valamint ez a szervezet átvehetne olyan kérdéseket is, amelyeket Magyarország az EU-n kívül megvétóz.

És különben is, ez a politikai-katonai blokk olyan döntéseket is meghozhatna, amelyeket az elavult ENSZ az orosz vétó miatt nem tud meghozni. Ez egy valóban működő szervezet lenne három működésképtelen helyett – tette hozzá Kirs.

A közgazdász véleménycikkét azzal zárta, hogy mindezt Ukrajnának kellene kezdeményeznie mint az ebben legérdekeltebb ország, de valójában "az egész civilizációnak szüksége van erre". Úgy véli, nem Oroszországnak vagy Orbán Viktornak kellene uralnia a világot.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »