Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós szerdára virradóra hunyt el cambridge-i házában – közölte családja.

Stephen Hawkingot elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája által vált ismertté, számos népszerű tudományos könyv köthető a nevéhez, egyik legismertebb ilyen munkája Az idő rövid története, ami a térről és időről szóló, a modern fizika témáit boncolgató ismeretterjesztő kötet.

Nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei által vált ismertté, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé volt sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is.

Hírdetés

„Mély szomorúság tölt el minket, hogy szeretett apánk eltávozott az élők sorából” – idézte a Press Association brit hírügynökség gyermekei, Lucy, Robert és Tim közleményét.

„Nagyszerű tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és öröksége sokáig élni fog … Bátorsága és kitartása zsenialitásával és humorérzékével világszerte megihlette az embereket. Egyszer azt mondta, ‘nem lenne valami nagy az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretünk’. Örökké hiányozni fog nekünk” – tették hozzá.

Stephen Hawkingnál kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget, avagy degeneratív idegrendszeri elváltozást (amiotrófiás laterálszklerózis, Lou Gehrig-kór) állapítottak meg, amelynek következtében a mozgatóidegek lassan elsorvadnak. Ritka, hogy e betegséggel valaki 10 évnél tovább éljen, Hawking azonban több évtizeddel élte túl a neki jósolt időt. A betegség kezdetben természetesen elkeserítette, de később már szerencsésnek vallotta magát. Elmondása szerint betegsége hozzájárult tudományos sikereihez.

(MTI – BBC – Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »