Meghalt Mali megbuktatott elnöke – a halál oka egyelőre nem ismert

Elhunyt 76 éves korában Ibrahim Boubacar Keita, Mali megbuktatott elnöke – közölte a volt államfő egykori igazságügyi minisztere és egyik tanácsadója.

Keita halálának oka egyelőre nem ismert. Volt tanácsadója azonban arról számolt be, hogy a volt elnök a bamakói otthonában hunyt el.

Keita 2013 szeptemberétől 2020 augusztusáig állt a nyugat-afrikai ország élén egy turbulens időszakban, amikor iszlamisták erőszakhulláma borította vérbe Mali központi és északi térségeit, gyorsan megcsappantva Keita népszerűségét.

Hírdetés

Az egyik tüntetési hullám idején, 2020 augusztusában katonák egy csoportja – Assimi Goita ezredes vezetésével – megbuktatta Ibrahim Boubacar Keita elnököt. A katonai hatalomátvétel széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki. Ezt követően Bah N’Daw elnök és Moctar Ouane miniszterelnök vezetésével új kormányzat jött létre, amely – Goita beleegyezésével – elindította a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) nyomására azt a rendezési folyamatot, amelynek értelmében 18 hónap után civil elnök kezébe tervezték átadni a hatalmat, majd választásokat kiírását ígérték 2022. február 27-én.

Goita 2021 májusának végén másodjára is katonai puccsal ragadta meg a hatalmat Maliban, ezúttal saját magát helyezve az átmeneti elnök tisztségébe.

A választások kérdésében mindazonáltal rendkívül kevés elmozdulás volt, a katonai vezetés pedig 2022 január elején ismertette azon tervét, hogy akár öt évvel is elhalasztaná a voksolást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »