Meghalt Ceausescu egyik "sírásója"

Kilencvenkét éves korábban meghalt az Egyesült Államokban Ion Mihai Pacepa, a román kommunista külföldi hírszerzés (DIE) egykori helyettes vezetője, a kelet-európai államok legmagasabb beosztású disszidense.

Az adevarul.ro szerint az egykori román hírszerző tiszt a Covid-19-betegségben hunyt el.

Ion Mihai Pacepa volt altábornagy 1978 júliusában disszidált az Egyesült Államokba. Az egykori román kémfőnök Romániából történő távozása után számos könyvet és újságcikket írt a kommunista titkosszolgálatok belső működési mechanizmusairól. Legismertebb műve az 1987-ben megjelent Vörös horizontok (Red horizons). A könyv a Ceausescu házaspárról és a román totalitarizmus működéséről szól.

Hírdetés

Disszidálásának idején Pacepa tábornok egyidejűleg volt Nicolae Ceausescu tanácsadója, hírszerzésének vezetője, valamint államtitkár a belügyminisztériumban. Azután disszidált, hogy az Amerikai Egyesült Államokban Jimmy Carter elnöktől politikai menedékjogot kapott.

Távozása után Romániában halálra ítélték nemzetárulásért. Nicolae Ceausescu egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Állítólag a korszak lehírhedtebb terroristáját, Carlost, a Sakált is megbízták a likividálásával, ő azonban nem tudta a célpontját azonosítani.

Ion Mihai Pacepa az amerikai CIA-vel közösen dolgozott számos, a volt keleti blokk ellen irányuló titkosszolgálati műveleten.

(Maszol – Wikipédia)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »