Meghalt az iráni Forradalmi Gárda két tábornoka az Iszlám Állam elleni harcokban

Meghalt az iráni Forradalmi Gárda két tábornoka Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcokban – jelentette szerdán a félhivatalos Tasznim iráni hírügynökség. 

Farzád Hasunizádeh vezérőrnagy és Hamíd Muktárbánd dandártábornok harcban estek el hétfőn, a hírügynökség azonban nem közölte, hogy pontosan hol Szíriában.

Az iráni gárda egy másik tábornokát, Husszein Hamdánit az Aleppótól északra fekvő térségben múlt szerdán ölték meg az IÁ fegyveresei, miközben „tanácsadói missziójának” keretében tevékenykedett.

Egy nappal később, az IÁ dzsihadistái meglepetésszerű támadások sorozatával több települést is elfoglalt rivális lázadócsoportoktól Aleppó tartományban, ami váratlanul érte a szíriai kormányerőket és a Bassár el-Aszad elnök kormányával szövetséges Iránt és Oroszországot, valamint a kormány ellen küzdő felkelőcsoportokat is. 

Hírdetés

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet szerint az IÁ az utóbbi hónapok legjelentősebb hadműveletébe kezdett.

A damaszkuszi kormányerők és szövetségesei eközben maguk is egy nagyszabású hadműveletre készülnek Aleppóban. Hírügynökségi értesülések szerint több ezer iráni katona érkezett Szíriába, hogy részt vegyen egy átfogó támadásban az ország északnyugati tartományában. A műveletekhez Oroszország fogja nyújtani a légi támogatást.

Irán 2011-óta nyújt pénzügyi és katonai támogatást a damaszkuszi rezsimnek, katonai tanácsadói tevékenykednek a terepen. A Forradalmi Gárda – amely egy harcoló alakulat – tagjai különösen ott vannak jelen, ahol a Teheránnal és Aszaddal szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet harcosai is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »