Meghalt az euró szellemi atyja

Meghalt az euró szellemi atyja

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Robert Mundell, Nobel-díjas közgazdász, akinek munkássága inspirálta az euró létrehozását.

A Columbia Egyetem professzoraként 1999-ben kapott közgazdasági Nobel-díjat azért az elméletért, amelynek lényege, hogy a piacok rugalmassága – többek között a tőke és a munkaerő szabad áramlása – elengedhetetlen feltételei egy valutaunió sikerességének – írja az Origo.

Munkássága kikövezte az utat az eurózóna létrehozásához, amely 11 uniós tagállam részvételével 1999. január 1-jével kezdve meg a működését.

Lámfalussy Sándort nevezik az euró atyjának, Mundell pedig a közös európai valuta szellemi, elméleti atyjának tekinthető.

Hírdetés

A közös piac megalapítása óta az euró megteremtése a legjelentősebb dolog az Európai Unió történetében, amely növeli a tagállamok közötti kohéziós erőt” – nyilatkozta még 2012-ben a Bloomberg rádiócsatornájának.

Ronald Reagan korábbi amerikai elnököt még korábban annyira magával ragadta Mundell adócsökkentésről és az infláció kordában tartásáról alkotott elmélete, hogy hivatalba lépését követően arra alapozta kormánya gazdaságpolitikáját.

A siker nem is maradt el, ugyanis az USA 1984-ben 7,3 százalékos GDP-növekedést ért el, amire három évtizede nem volt példa.

Mundell később egy közös világvaluta megalkotásának szükségességét is megfogalmazta. 

A dollár, az euró és a jen (angolos írásmód szerint „yen”) kezdőbetűiből alkotott DEY egy valutakosár lett volna, benne az amerikai dollárral, az euróval és a japán jennel. Az új világvaluta egy új nemzetközi pénzügyi rendszer részeként a pénzpiacok stabilizálását szolgálta volna.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »