Meghalt az egyik "vukovári" rác tömeggyilkos

Meghalt Mile Mrksic, az 1991-es vukovári mészárlás miatt háborús bűnökért elítélt egyik volt szerb tiszt, aki Portugáliában töltötte 20 éves börtönbüntetését – közölte kedden a portugál kormány.

Horvátország függetlenségének kikiáltása után, 1991 augusztusában a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) és a belgrádi rezsim által támogatott szerbek katonai hadjáratot indítottak a kelet-szlavóniai Vukovár ellen. A város ostroma alatt és után mintegy 1600-an – főleg civilek – vesztették életüket, és 22 ezer embert üldöztek el a településről.

Hírdetés

Mile Mrksic a jugoszláv sereg két másik tisztjével együtt annak az úgynevezett vukovári trojkának volt a tagja, amelyet az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék felelősnek tartott azért, hogy 1991 őszén, az ostromlott Vukovár eleste után a horvát város melletti Ovcara mezőgazdasági telepen kivégeztek 264, többségében horvát nemzetiségű személyt.

Mrksicet 2007-ben húsz év börtönre ítélték, büntetését 2009-ben megerősítette a törvényszék fellebbviteli tanácsa. Még 2012-ben szállították át a portugál főváros egyik szuperbiztonságos börtönébe. Az egykori jugoszláv hadsereg magas rangú parancsnoka 68 éves korában, vasárnap halt meg egy lisszaboni kórházban egy halálos betegségből kifolyólag – nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek az igazságügyi minisztérium egyik szóvivője.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »