Meghalt az egyik fehérgyűlölő exdiktátor

Meghalt az egyik fehérgyűlölő exdiktátor

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Mugabe – jelentette a BBC. A volt zimbabwei elnök majdnem négy évtizedig tartó országlás után, 2017-ben mondott le tisztségéről, miután erre kényszerítették saját pártjának tisztviselői. Bukását az váltotta ki, hogy feleségét, Grace-t próbálta utódjává tenni.

Mugabe meghatározó szerepet játszott a függetlenség 1980-as kivívásában az akkor még Rhodézia néven ismert országban, aztán gyakorlatilag egyeduralmat épített ki. A Mugabe-korszak végére az afrikai ország mély gazdasági és politikai válságba zuhant.

A Mugabe által 2000-ben beindított földreform keretében a fehér farmerek földjeit a föld nélküli feketék, illetve a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező négerek kapták meg. A "reform" után persze visszaesett a mezőgazdasági termelés, és beindult az infláció. A pénzromlás üteme felfoghatatlan mértékű volt, a csúcsponton, 2008 novemberében 80 milliárd százalékos volt az infláció.

Hatalmát erőszakkal tartotta fenn, becslések szerint húszezer embert végeztek ki ellenzéki tevékenységért, többnyire eljárás nélkül működő halálbrigádokkal.

Hírdetés

(HVG nyomán)

Új törzsfőnököt választ Zimbabwe

Letette hivatali esküjét a "Krokodil", Mugabe korábbi megfélemlítő jobbkeze

Mugabe büntetlenséget kapott a lemondásért cserébe

Zimbabwe "anyja" 3 hónap alatt doktor lett, és most az elnökségre tör


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »