Meghalt az 1984-es lázadó – de a Nagy Testvérnek el kell buknia!

Meghalt az 1984-es lázadó – de a Nagy Testvérnek el kell buknia!

Hetvenhét éves korában elhunyt John Hurt, a George Orwell 1984 című regényének filmadaptációjában Winston Smitht megformáló Golden Globe- és BAFTA-díjas legendás angol színész.

Az MTI tudósítása szerint John Hurt londoni otthonában halt meg pénteken. Hasnyálmirigyrákban szenvedett – ezt közölte szombatra virradóra a színész ügynöke, Charles McDonald.

Találkozás a hatalom valódi arcával

A jellegzetes arcéllel megáldott, igazi karakteres színész öt évtizedet felölelő színészi pályafutása során több mint kétszáz filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi produkcióban is láthatták a nézők, játszott a többi között A nyolcadik utas: a Halál (ő volt az idegen első áldozata, belőle kelt ki a filmvásznon először egy Alien) és az Űrgolyhók című filmben, amelyben egyébként épp az első Alien-filmben nyújtott alakítását parodizálta ki.

Nyilvánvaló módon, a Nagy Testvér elleni küzdelme örökre beleégett az egyetemes filmtörténetbe – és talán nem túlzás -, de az egyetemes kultúrába: a lázadó, de végül a hatalomtól megtöretett ember tragédiáját igazán közel hozta, nemcsak a nyugati társadalmak, de az orosz blokkban senyvedők számára is.

Hírdetés

Kétszer küzdött meg a Szörnnyel!

Díjak, elismerések

Az Éjféli expresszben nyújtott alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott, két évre rá pedig ismét megkapta a BAFTA-díjat Az elefántember címszerepéért. Mindkét szerepért Oscar-díjra is jelölték.

Az utóbbi időben többek között a Harry Potter-sorozatban alakította a varázspálca-készítő Ollivandert, szerepelt az Oscarra jelölt Suszter, szabó, baka, kém című filmben, és láthatta a közönség V mint vérbosszú vagy az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmekben is.

2012-ben a filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért megkapta a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) életműdíját.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »