Meghalt Andrew G. Vajna, Orbán félkarú rablója és filmügyi kormánybiztosa – Saul apja 75 éves volt

Meghalt Andrew G. Vajna, Orbán félkarú rablója és filmügyi kormánybiztosa – Saul apja 75 éves volt

75 éves korában meghalt Andrew G. Vajna, vagy mostanság Vajna András György, egykori hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, az InterCom Zrt. korábbi elnöke, majd a filmipar megújításáért felelős zsidó kormánybiztos.

A neve Magyarországon egybeforrt Hollywooddal, aztán a fiatal magyar barátnői miatt került az újságok címoldalára, végül Orbán-közeli milliárdos vállalkozóként, Habony Árpád barátjaként, a legnagyobb magyarországi kaszinók és az egyik fideszes propagandatévé, a TV2 tulajdonosaként fémjelezte a korrupciót.

"Meghalt az egyik leghíresebb magyar" – írja továbbá nekrológjában a fajtársi 444, hogy a gazdanépbe is rúgjon egy diszkrétet, de tény, hogy a milliárdos viselt dolgairól teljesebb képet adtak, mint az ajnározók. Ebből olvasható alább egy összefoglaló.

Életének 75. évében, hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt "Andy" Vajna, a nemzetközi és – a Fidesz-érában már sajnos – a magyar, pontosabban magyarországi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, erősítette meg az MTI-nek a Nemzeti Filmalap a hírt.

Gigaprodukciókkal és megaoffshore-ozással jutott csúcsra

Vajna András 1944. augusztus 1-én született Budapesten, 1956-ban pedig családostul Amerikába mentek. Hongkongban fodrászként és parókakészítőként kezdett dolgozni, majd belevágott a moziműködtetésbe és a filmforgalmazásba.

Az 1975-ös cannes-i filmfesztiválon megismerkedett a libanoni Mario Kassarral, akivel megalapította a Carolcót, ami hamarosan óriásira duzzadt. Vajna 1989-ben kiszállt a cégből, Kassar pedig 1996-ra vitte csődbe a céget. (Kassar 2015-ben megpróbálta feltámasztani, sikertelenül.)

Vajna 1980 és 2009 között kb. 40 filmnek volt a producere, ezek voltak a leghíresebbek: Az elcserélt gyermek, Menekülés a győzelembe, Rambo, Rambo II, Angyalszív, Rambo III, Vörös zsaru, A Hold hegyei, Total Recall, Air America, Hajszál híján, Jákob lajtorjája, Medicine Man, Tombstone, Reneszánsz ember, Az éj színe, Die Hard 3, Dredd bíró, A skarlát betű, Nixon, Evita, Árnyék-összeesküvés, A miniszter félrelép, A 13. harcos, Amerikai rapszódia, Én, a kém, Terminátor 3, Elemi ösztön 2, Szabadság, szerelem, Terminátor – Sarah Connor krónikái, Terminátor: Megváltás.

De például Vajna cégének videorészlege készítette Tarantino első filmjét, a Kutyaszorítóbant, Bruce Lee a halála napján írt levélben emlegette a producert, és évtizedekkel később Vajna vitte el a Parlamentbe látogatóba Robert De Nirót és Arnold Schwarzeneggert is.

Hírdetés

Az Egyesült Államok adóhatósága 14 éven át vizsgálta Kassar és Vajna offshore-ügyeit, és végül – a filmtörténet két leghosszabb auditja és adócsalási vizsgálata után – megállapította, hogy Vajna és Kassar (és a családtagjaik) offshore-cégein keresztül 1988-90 között 75 százaléknyi Carolco-részesedést adtak el, összesen 286 millió dollárért, ami után nem adóztak az USA-ban. Vajna végül 2001-ben a követelt 41,1 millió helyett 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett ki csendben.

A nem túl dicsőséges, de jól fizető "visszatérés" Magyarországra

Ahogy egyre kevésbé jött be a számítása Hollywoodban, úgy nőtt a szerepe Magyarországon: 2007-ben nyílt etyeki Korda filmstúdiót Demján Sándorral közösen indította, majd a 2010-es fideszes hatalomváltás után egyből felmerült, hogy Orbán filmügyi kormánybiztossá nevezi ki. Ez 2011-ben meg is történt, és az új rendszert hamarosan törzsi képmásává formálta: adófizetői pénzekből Oscar-díjig vitte a Saul fiát, ezután egyre nagyobb pénzek fölött rendelkezhetett.

Eközben viszont Vajna egyéb gyanús bizniszeivel és botrányaival szerepelt napi szinten a médiában, többek között:

  • Gyakran mutatkozott Habony Árpáddal, akit jó barátjának tartott, és akinek Habony állítása szerint nagyobb kölcsönt is adott.
  • Bár a magyar kormány filmügyi kormánybiztosa a 2011-es kinevezésekor azt mondta, az Intercom érdekeltségeiről egy évvel korábban lemondott, 2014-ben kiderült, hogy offshore-cégeken keresztül mégis érdekelt maradt a filmforgalmazó cégben.
  • Több filmalapos filmben is a kapott munkát a felesége cége.
  • Övé volt az összes budapesti kaszinókoncesszió, és az online piacon is monopolhelyzetbe került, ráadásul a legtöbb iparággal (például: kozmetika, taxizás, fodrászat) ellentétben nem kellett a pénztárgépeiket bekötni a NAV-hoz.
  • 2015-ben az eredetileg exportfinanszírozásra létrehozott állami Eximbank több milliárd forintos hitelt adott neki, hogy megvehesse az eladósodott TV2-t. 2016-ra Vajna, azaz valójában Habony Árpád a csatornából fideszes revolvertévét csinált, ami ráadásul Romániában adózik.
  • Annak ellenére, hogy közfeladatot is ellátott, és a feleségével naponta szerepelt a bulvárlapok címlapján, amikor jó hírnév megsértése címén beperelte az LMP-s Schiffer Andrást, a bíróságon azzal érvelt, hogy nem közszereplő.
  • A 2016 júniusán csillagközi Simicska-ellenes kampánnyal elindított rádiója őszre a fél országot lefedte.
  • Volt olyan felmérés, ami szerint az emberek szemében Rogán Antal mellett Vajna testesítette meg a korrupciót.
  • 2018-ban aztán ő is felajánlotta lapjait a kormányzati médiakonglomerátumnak, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak. A TV2-t még megtartotta, bár voltak rá jelek, hogy azt is kicsavarnák a kezéből.

70 fölött is falta az életet, de nem sokáig

Andrew G. Vajna magánéletéről sokáig keveset lehetett tudni: első feleségével, a hongkongi Cecivel rövid ideig tartott a házasságuk, és az egyetlen gyerekük, Justin 2007-ben a skizofréniája miatt öngyilkos lett. Vajna ezután nála jóval fiatalabb barátnőkkel mutatkozott. A 90-es évek végén jött össze Dobó Katával, akivel 8 évig együtt volt, egészen 2006-ig. 2007-ben az akkor 23 éves Tóth Éva modellel mutatkozott, aki korábban Tasnádi Péter élettársa volt, egészen a vállalkozó börtönbe vonulásáig. Vajna 3 évig volt együtt Tóth-tal, 2010 őszén szakítottak.

Aztán 2013 nyarán Los Angelesben feleségül vette a nála 38 évvel fiatalabb Palácsik Tímeát, akivel nem sokkal korábban a nőt megerőszakoló volt vőlegény, az ügy miatt börtönbe került Damu Roland elleni per tárgyalásai alatt került közeli kapcsolatba.

Vajna Tímea több vállalkozásba is belekezdett: ő lett a Miss Universe Hungary tulajdonosa, a műsor a férje tévéjében futott. Emellett a Mr Funk fánkozót is életre keltette. Vajna többször is arról beszélt, hogy gyerekvállaláson gondolkodnak.

Andrew G. Vajna egészsége az utóbbi időben hanyatlott: 2016 elején több napig feküdt egy budai szívklinikán a korábbi lábműtétek szövődményeként jelentkező érproblémái miatt. Ehhez képest az év végén még táncra is perdült a Magyar Nemzeti Filmalap vállalati karácsonyi buliján.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »