Meghalt a pap, aki zsidókat bújtatott, akik aztán hatalomra jutásuk után hálából kilenc évre ítélték

Meghalt a pap, aki zsidókat bújtatott, akik aztán hatalomra jutásuk után hálából kilenc évre ítélték

Kilencvenhat éves korában elhunyt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon "ezrek életét mentette meg" – közölte szerdán az MTI-vel az elhunyt fia, Forgács Péter szemészprofesszor. Baránszki Tibort vasárnap, a New York államban lévő Buffalóban, saját otthonában érte a halál.

Baránszki Tibor a második világháború idején a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott, és "zsidó vallású honfitársait mentette". 1979-ben ezt a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza kitüntetéssel köszönte meg. Ez a legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amely gójoknak adható.

Baránszki Tibor kassai kispapként Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából vitte az oltalomleveleket az "üldözötteknek". A Rákosi-rezsim koholt vádak alapján – kémkedéssel és összeesküvéssel megvádolva – kilenc évi börtönbüntetésre ítélte, de 57 hónap után, Nagy Imre hatalomra kerülésekor amnesztiát kapott. Állás nélkül, óraadó tanárként kereste kenyerét.

Hírdetés

Semmit sem tanult belőle

1956-os szerepvállalása után Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba távozott, és Buffalóban telepedett le.

Tanárként dolgozott, és kitartóan tevékenykedett a "keresztény-zsidó párbeszéd" előmozdítása érdekében.

"Soha nem féltem" – mondta a róla szóló, Magyarországon Szent Jakab mennyei egyszerűsége címmel megjelent könyvben pár évvel ezelőtt.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »