Meggyilkolták Marcelo Pérez mexikói papot – Prófétaként emelte fel hangját a bűnszervezetek ellen

Meggyilkolták Marcelo Pérez mexikói papot – Prófétaként emelte fel hangját a bűnszervezetek ellen

A negyvenes éveiben járó, őslakos származású jezsuita papot október 20-án, vasárnap gyilkolták meg Chiapasban motoros férfiak, miután vasárnap szentmisét mutatott be. Elkötelezett volt a béke és az emberi jogok védelme mellett.

Marcelo Pérez nem sokkal a szentmise után lépett ki a mexikói Chiapas állam San Cristóbal de Las Casas városának Cuxtitali nevű kerületében található plébániájáról. Készült a következő eucharisztikus liturgiára, de a guadalupei templomba már nem érkezett meg. Több lövéssel gyilkolták meg a mellette elhaladó motorosok, furgonjának kormányán fekve találtak rá.

A negyvenes évei elején járó jezsuita pap azon a vidéken a béke, a kiengesztelődés iránymutató, prófétai képviselője volt, az emberi jogok kitartó védelmezőjének tartották. A tzotzil őslakosok közé született, mindig gondoskodott népéről, védte őket a bántalmazástól és a zaklatástól. Egy nemrégiben adott interjúban határozottan kijentette, hogy „Chiapas állam egyre nagyobb veszélyben van, mert a szervezett bűnözés uralja”, és azt is elmondta, hogy több százezer pesós vérdíjat tűztek ki a fejére. Halála nagy felháborodást váltott ki a nép körében, és a vezető szervek is elítélték a gyilkosságot.

Az ENSZ elfogadhatatlannak minősítette az esetet, és azonnali mélyreható vizsgálatot követelt. A mexikói püspöki konferencia fájdalmának adott hangot: „Ez az erőszakos cselekmény – írták a püspökök – nemcsak egy értékes lelkipásztortól fosztja meg a közösséget, hanem elhallgattat egy olyan embert, aki fáradhatatlanul küzdött a térség békéjéért és igazságosságáért.”

Hírdetés

Két másik jezsuita pap két évvel ezelőtt vesztette életét: Chihuahua államban álló templomuk udvarán fegyveresek meggyilkolták őket. Isaías Ramírez González atya meggyilkolásának körülményeit még mindig homály fedi, az ő holttestét augusztus 15-én találták meg egy híd alatt Guadalajarában, Jalisco állam fővárosában. A Chiapas és Jalisco között áthaladó kábítószer- és csempészútvonalak ellenőrzése miatt Mexikó két legerősebb bűnözői kartellje, a Sinaloa és a Jalisco Nueva Generación között ádáz háború dúl.

Papi szolgálata során Marcelo atya kulcsszerepet játszott a térség összetett társadalmi problémáinak felmutatásában, különösen Pantelhó és Simojovel területén, ahol tüntetéseket és társadalmi mozgalmakat vezetett az emberkereskedelem, a fegyverkereskedelem és a természeti erőforrások kizsákmányolása ellen. Egyik alapítója volt a 2019-es mezo-amerikai ökológiai egyházi hálózatnak.

Felipe Arizmendi bíboros, San Cristóbal de Las Casas emeritus püspöke így emlékszik a meggyilkolt papra: „Ő volt az egyik első őslakos pap, akit plébánosként felszenteltem. Mindig elkötelezett volt az igazságosság és a béke mellett az őslakos népek között. Soha nem keveredett bele a pártpolitikába, de mindig azért küzdött, hogy Isten Országának értékei éljenek a közösségekben. Ezek az igazság és az élet, a szentség és a kegyelem, az igazságosság, a szeretet és a béke értékei… Meggyilkolása ismét rámutat arra az erőszakos légkörre, amely Chiapasban és az ország nagy részében elszabadult. A társadalom szétesése a családok tönkretételével kezdődött, és a fegyveres csoportok büntetlenségével erősödik.”

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége; AgenSIR

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »