Meggyalázták a követséget a nagy egyesülés centenáriuma évében! – sírnak az oláhok a HVIM reakciója miatt

Meggyalázták a követséget a nagy egyesülés centenáriuma évében! – sírnak az oláhok a HVIM reakciója miatt

A román külügyminisztérium provokációnak nevezte és közleményben ítélte el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) múlt hétvégi akcióját, amelynek során a szervezet aktivistái székely zászlóval takarták le a feliratot és a címert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál.

A hétfői közlemény szerint egy revizionista programot hirdető szervezet nemzeti jelképeket meggyalázó cselekedetéről van szó, amely a román külügyminisztérium szerint ellentmond a diplomácia kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezménynek és teljességgel elfogadhatatlan.

Bukarest felkérte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsák a román külképviselet épületeinek és személyzetének sérthetetlenségét, erről pedig párbeszédet akar folytatni Magyarország bukaresti nagykövetével.

Teodor Melescanu, a román diplomácia vezetője a magyar hatóságokhoz intézett felhívást magyarázva az Antena 3 hírtelevíziónak azt mondta: a budapesti román nagykövetséget nem őrzik. "A román címer a kerítésen kívül van, közterületen, semmi sem akadályozza elérését. Románia nagykövetségét nem őrzik, éppen ezért kértünk intézkedést. Nincs miért megijedni, senki sem hatolt be az udvarra, de meggyalázták Románia egy nemzeti jelképét, amely a nagykövetséget jelző táblán található" – mondta a román külügyminiszter.

"Ezek az akciók veszélyesek, és könnyen radikalizálódhatnak, ha nem akadályozzák meg azonnal. De meglehet, hogy éppenséggel Budapest érdeke mesterségesen feszültséget szítani a kétoldalú kapcsolatokat illetően. Szerintem nem kellene passzívnak maradnunk, lehajtanunk a fejünket a nagy egyesülés centenáriuma évében" – idézte a Traian Basescu volt államfő vezette PMP szenátorát a Krónika.

Hírdetés

A HVIM Pest megyei és budapesti szervezetének honlapján azt közölte, hogy az akció válasz volt a román kormányfő "vulgársoviniszta kirohanására". Mihai Tudose szerdán egy televíziós műsorban közvetve akasztással fenyegette meg az autonómiát követelő erdélyi magyarokat.

A román kormányfő nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízió szerda esti műsorában hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok hétfőn elfogadott közös autonómianyilatkozatáról kérdezték. Tudose egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

(MTI; képek: HVIM – SZKR)

Korábban írtuk: Lemondott Mihai Tudose – nyugalom, nem a magyarok akasztása miatt, a Szociáldemokrata Párt megvonta a bizalmat

Oláh kormányfő: "ha kitűzik a székely zászlót, azok is lógni fognak, akik kitették" – bocskorosék szerint ez nem volt magyarellenes

Erdélyi Magyar Ifjak: Nem félünk a kötéltől! – A Jobbik IT kitűzte a székely zászlót az oláh nagykövetségre


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »