Megfutamították a dzsihadistákat a Sivatagi Sólymok

Megfutamították a dzsihadistákat a Sivatagi Sólymok

Teljes erővel folytatják az előretörést a szír kormányerők és a szövetségeseik Palmüránál: miután behatoltak az Iszlám Állam által megszállva tartott romvárosba, most elfoglalták a palmürai citadellát is.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris-alakulatai a Hezbollahhal, a Sivatagi Sólymokkal, valamint a szíriai tengerészgyalogosokkal visszafoglalták az Iszlám Államtól (IÁ) a Tal Szíriatel magaslatot, ami a palmürai vár mellett van – jelentette az Al Masdar.

A palmürai támadást március 9-én indították, melynek nyitányaként az orosz légierő megkezdte a bombázást a város közelében. Ugyan az összecsapás előtt a dzsihadisták erős védelmet építettek ki a város körül, a szíriai kormánysereg 14-étől folyamatosan foglalta vissza a környező magaslatokat.

Azonban a tengerészgyalogosok súlyos veszteségeket szenvedtek, ezért erősítést rendeltek a területre és a légicsapások számát is növelték. Az elkövetkező napokban a kormányerők és a szövetségeseik akcióba lendültek, így csütörtökön végül behatoltak a dzsihadisták által megszállva tartott ókori romvárosba, Palmürába.

Főszerepben a Sivatagi Sólymok

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet igazgatója szerint a katonai akciót a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra, vagyis a Sivatagi Sólymok nevű milícia támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben.

Hírdetés

Az orosz Sputniknews szintén a Sivatagi Sólymoknak tulajdonítja a legújabb harci sikereket. Az elitalakulatot még a szíriai háború elején szervezték meg 25 és 40 év közötti veteránokból és önkéntesekből, ma nagyjából 5000 harcost tudhatnak a soraikban. A háború folyamán nagyrészt speciális feladatokat kaptak a különböző frontokon, így az aleppói csata és a latakiai offenzíva mellett további fontos helyszíneken is részt vettek a harci műveletekben. Itt nagyrészt könnyű fegyverekkel vették fel a harcot az ellenséggel, a kormánysereg pedig tüzérségi támogatással biztosította őket.

Akcióban a Sivatagi Sólymok:

Parancsnokuk, Mohammed Dzsaber ezredes már korábban megkezdte volna a támadást, azonban néhány napja arra lettek figyelmesek a katonái, hogy a dzsihadisták aláaknázták a városba vezető utakat. Közel kilencven robbanószerkezetet sikerült hatástalanítaniuk, a taposóaknák mellett botló-drótos repeszaknákat is találtak. Így csak a következő napon kezdődhetett meg a támadás.

Töretlenül nyomulnak előre

Péntek délutánra végül a kormányerőknek sikerült visszafoglalni a palmürai citadellát: a SANA szíriai állami hírügynökség szerint a hadsereg a szövetséges milíciák segítségével gyors egymásutánban foglalta el a citadellától nyugatra emelkedő, stratégiailag fontos dombot, majd azt a dombot is, amelyen a citadella áll, az ókori romokat magába ölelő terület közvetlen szomszédságában. A hírügynökségnek nyilatkozó katonai forrás szerint a dzsihadisták „nagy veszteségeket szenvedtek”, sokan közülük a harcok során estek el, másokkal pedig akkor végeztek, amikor a város felé próbáltak menekülni.

A stratégiai fontosságú citadella 150 méter magasan áll a romok mellett, de az azokon túl épült modern várost is belátni onnan. Azonban a mostani győzelem nem csak ezért fontos: a város elfoglalása megnyithatja az utat az alig 100 kilométerre fekvő Rakka felé, ami a dzsihadisták szíriai fővárosa. Sőt, Palmürából autópálya vezet Dajr ez-Zaur városába, amit egyelőre ostromzár alatt tartanak a terroristák.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »