Megfullad a káoszban a halálraítélt Balaton, a szegeket már beverték a koporsójába

Megfullad a káoszban a halálraítélt Balaton, a szegeket már beverték a koporsójába

Ez nem az első és nem utolsó szeg a Balaton koporsójában – ezzel az erős mondattal reflektált a turisztikai régió érdekeiért legaktívabban kiálló országgyűlési képviselő; Kepli Lajos arra, hogy a kormány egyelőre indoklás nélkül megvonta a térség 300 milliárdos fejlesztési támogatását.

„Elegem van abból, hogy nem lehet semmilyen témában sajtótájékoztatót tartani úgy hogy ne kerülne szóba Andrew G. Vajna, Mészáros Lőrinc vagy Orbán Ráhel személye, de egyikük nevébe szinte mindig beleütközünk…” – fakadt ki az elkeseredett jobbikos országgyűlési képviselő a pénteki médiaértekezletén. Az ellenzéki néppárt politikusa egyben emlékeztet arra is, hogy az általa megszervezett Balaton-munkacsoport már tavaly decemberben előre megmondta, hogy káosz és korrupció várható a balatoni fejlesztési pénzek körül.

Hírdetés

Ezután derült ki, mintegy a jóslatokat beigazolva, hogy a tervezettnél húszmilliárd forinttal többet költ a dél-balatoni vasút átépítésére az állam. Egy meglepő kormányzati döntés szerint ugyanis a Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti 52 kilométeres vasútvonalat – uniós támogatásból – a Mészáros Lőrinc nevével jelzett R-Kord, a V-Híd és a Swietelsky triumvirátusa újítja fel nettó 72,38 milliárd forintért, a cégcsoport brutális árajánlata mintegy 20 milliárddal dobta meg az előzetesen megbecsült költségeket.

Kepli úgy értékelte a legutóbbi eseményeket, hogy a korrupció után a káosz is megjelent, hiszen a Mészáros Lőrinc-féle vasútfejlesztésére elkülönített pénzen kívül további 200 milliárd forint rendeltetése is bizonytalan lett, holott a Balatonnak nem háromszáz, hanem akár háromezer milliárdra is szüksége lenne. A turisztikai régiók közül ugyanis ez a térség fejlődik a legkevésbé ami a vendégéjszakákra is kihat. Most azonban, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségen és turizmusért felelős helyettes államtitkáron keresztül újraosztják a 300 milliárdot nem lehet tudni, hogy mi lesz az egészből.

Kepli azt mondta, hogy tudja mi kell a Balatonnak: munkahelyteremtés, versenyképes turizmusfejlesztés, az ott élők és a nyaralni érkezők körülményeinek minőségi javulása és szezonhosszabbításra alkalmas beruházások. Ezt azonban akadályozza, hogy a kormány vadászterületeként tekint a Balatonra is, koncepció helyett egyéni érdekek mentén haladnak a fejlesztések, a fejlesztési pénzek mostani megvonása pedig felér egy halálos ítélettel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »