Megfordult a kocka: Csökken Oroszország támogatottsága

Megfordult a kocka: Csökken Oroszország támogatottsága

A Focus ügynökség legfrissebb, szeptember végén készült felmérésének eredményei azt mutatják, hogy Szlovákia polgárainak szemében tovább növekszik Ukrajna háborús győzelmének támogatottsága.

A válaszadók összesen 47 százaléka támogatja Ukrajna győzelmét. A „Mit szeretne, hogyan végződjön az ukrajnai háború?” kérdésre a válaszadók 27%-a azt válaszolta, hogy egyértelműen Ukrajna győzelmével, további 20%-a pedig azt, hogy valószínűleg Ukrajna győzelmével.

Míg az előző, júliusi országos felmérésben a szlovákiai polgárok többsége még Oroszország mellé állt, a legújabb felmérés azt mutatja, hogy jelentősen csökkent Oroszország támogatottsága.

Ma már csak a megkérdezettek 9%-a kívánja Oroszország egyértelmű győzelmét, további 10%-a gondolja úgy, hogy a háborút talán Oroszországnak kellene megnyernie, tájékoztatott a rendőrség a Hoaxok és csalások című közösségi oldalon.

Hírdetés

A támogatottság több mint 30%-os csökkenését azzal magyarázza, hogy egyre több állampolgár tudatosítja, ki a támadó és ki az áldozat.

Az elmúlt hetekben a szlovákiai polgárok fokozottan érzékelték Ukrajna keleti régióinak illegális annektálását, mint ahogyan azt is, hogyan mozgósítja Putyin az ott lévő férfiakat, és kényszeríti őket arra, hogy csatlakozzanak az erőszak oldalához” – tették hozzá a rendőrök.

A pártpreferenciák tekintetében Oroszország győzelmére elsősorban a Republika párt szavazói hajlanak (55%).  Erősebb Oroszország iránti hajlandóságot mértek továbbá a Smer szavazóinál (36%), ahol azonban nagyobb fokú apátiát is regisztráltak (34% válaszolt úgy, hogy „nem érdekel”). A többi párt szavazóinak többsége Ukrajna győzelme mellett van.

A felmérés szeptember 21-27-e közt készült, 1009 megkérdezett részvételével. A felmérést a GLOBSEC szervezet készíttette a Focus ügynökséggel együttműködve.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »