Megfogyatkoztak a kószáló lovak (Sepsiszentgyörgy)

Megfogyatkoztak a kószáló lovak (Sepsiszentgyörgy)

A sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség intézkedése nyomán lényegesen kevesebb gazdátlanul kóborló lovat látni a város azon részein, ahol pár héttel korábban gyakran előfordultak, veszélyt jelentve a közlekedésre – tájékoztatott a hatóság. Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó egyenruhások ugyanakkor úgy vélik: fellépésük, legyen az akár bírságolás, csak időszakosan mérsékli a problémát, hatékonyabb megoldás a lefoglalás lenne, de ehhez hiányzik az állatok elhelyezéséhez szükséges infrastruktúra.

Amint a hatóság közleményéből kiderül, több lakos a közösségi médiában jelezte, hogy gazdátlan lovak kószálnak a városban, elsősorban a Szabó Kati Sportcsarnok és az Őrkő által behatárolt részen, de a Borvíz utcából is érkeztek bejelentések. Hadnagy István, a helyi rendőrség vezetője szerint a hozzájuk eljutott információk alapján intézkedtek, kétszer bírságoltak is, és azóta tulajdonosaik jobban odafigyelnek a lovakra, jelenleg nincs gond az állatokkal. Mint elmondta, az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy a lovak a Borvíz utca, a Szabó Kati Sportcsarnok és a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház környékén jelennek meg leggyakrabban. Pár hete négy esetben, több mint tíz kószáló lóról szereztek tudomást, két alkalommal bírságoltak 500–500 lejre. A bírságokat azok, akik rendelkeznek ingatlannal, be is szokták fizetni.

Annak kapcsán, hogy miért jelennek meg a város különböző részein gazdátlanul kószáló lovak, kijelentette: bár van elkerített hely, ahol az állatokat legeltetni tudják, gyakran előfordul, hogy az őrzésükkel megbízott személy nem figyel oda, s az állatok meglógnak. Vannak ugyanakkor lótulajdonosok, akik nem viszik a kijelölt helyre az állatokat, azok pedig valamerre elkóborolnak.

Hírdetés

Az intézményvezető úgy látja, egyelőre nincs gond az állatok miatt, ám ez a helyzet nem tart sokáig. A leghatékonyabb megoldás a felügyelet nélkül hagyott állatok lefoglalása volt (ez pár évig működött is a városban, a tulajdonosok általában ki is váltották a lovaikat), azonban erre pillanatnyilag nincs lehetőség, nincs, ahol elhelyezniük a lovakat. A jövőben a megyei állatmenhely jelenthet megoldást, ahova az ilyen esetekben elkobozott lovakat is el lehet majd szállítani. Hadnagy István szerint a tapasztalat azt mutatja, az elkobzás jobban ösztönözte a tulajdonosokat, hogy odafigyeljenek s ne sértsenek törvényt. Mint mondta, elsősorban nem az jelent gondot, hogy a városban lovak kószálnak, hanem hogy felügyelet nélkül vannak, és balesetet vagy más bajt okozhatnak, a kárvallottaknak pedig rettentően nehéz behajtani az őket megillető kártérítést.

A gazdátlan lovak kérdése nagyjából minden évben ismétlődő probléma a megyeszékhelyen, tavaly több alkalommal a Szemerja negyedben tűntek fel csoportosan, többek között a tömbházak közötti zöldövezetekben legelve. A napokban olvasóink jelezték, hogy ismét lovakat láttak a tömbházak között. Ugyanakkor a korábbi években veszélyes helyzetek is előfordultak, egy alkalommal az Erege utcán és a Kálvin téren kisebb csorda vágtatott végig egészen a Plugor Sándor Művészeti Líceumig. Szerencsére, nem történt baj. Szintén visszatérő jelenség, hogy a Borvíz utca városszéli szakaszán az Őrkőről érkező lovak az út közepén álldogálva veszélyeztetik a közlekedést. A gazdátlan állatok száma ugyanakkor jelentősen lecsökkent az elmúlt egy évtizedben, korábban nem volt ritka látvány, hogy nem csak lovak, de disznók és malacaik is a városközpontig kalandoztak el.

A kóbor kutyák száma a megyeszékhelyen hullámzó, és az ebek általában nem jelentenek veszélyt az emberekre, ugyanakkor a befogásuk és elhelyezésük körülményes, mivel a szépmezői menhely így is túlzsúfolt.

A hatóság továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztalnak – ideértve a kószáló állatokat is –, tárcsázzák az ingyenesen hívható 0800 800 767-es zöldszámot, vagy írjanak Whatsappon a 0739 886 992-es telefonszámra.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »