Megfogadom? Nem fogadom meg?

Megfogadom? Nem fogadom meg?

Idén az óév vége felé megfogadtam, hogy szilveszterkor kivételesen nem fogadok meg semmit se! És akkor nem is leszek csalódott az újabb felsüléskor. Nem könnyű nélküle az élet december vége felé, mert a fogadalomtételre készülni kell, a komoly elhatározáshoz idő kell, a feladása ennél jóval gyorsabban megy. Ez egy szilveszteri össznépi játék ez idő tájt, melyben sok esetben csak a leadásra szánt a kilók száma szokott változni.  

Ez általában úgy szokott lenni, hogy a szilveszteri vacsoránál még nem kímélem magam, jöjjön utoljára, aminek jönnie kell, január elsejétől ugyanis remélhetőleg egy másik, egy diétás világ köszön be hozzám. Ilyenkor általában megfeledkezem az előttünk álló farsangi időszakról…

Gyerekfejjel is addig sikerült csak tartanom a jó leszek jövőre fogadalmat, amíg nagy hirtelen nem kellett visszapofoznom valakit. Akkoriban még a pionírfogadalomnak nagyobb súlya volt, mint a szilveszterinek… Majdnem felnőttként a tanulással kapcsolatban szoktam volt fogadalmat tenni, hogy mindenre odafigyelek, napi rendszerességgel fogok tanulni, színjeles leszek, és érdekelni is fog. Soha nem sikerült ezt a célt teljesen elérnem, mert mindig közbe jött valami vagy valaki…

Hírdetés

Felesleges azt is elhatározni, hogy az újévtől a táplálkozásom racionális és kiegyensúlyozott legyen. Eddig is az volt! A hurkához kiegyensúlyozottan sültkolbászt eszem, a tokaszalonnához pedig disznósajtot, hogy ne szomorkodjon magányosan egyik disznótoros kaja sem. A tejfölös túróscsuszát és sztrapacskát jól elbújtatom a töpörtyűk alá, a nokedlit sem kívánom annyira marhapörkölt nélkül, az egészséges savanyúkáposztát takartos káposztává varázsolom húsgombócokkal, a knédlihez pedig vadast eszem, mert a szószban sok a zöldség passzírozott állapotban…Este hat után nem enni? És kilenc előtt szabad?  

Az egyik évben sikerült megfogadom, hogy többet nem iszom. Ez volt eddig a legkönnyebb, máig is tartó elhatározásom, mivel magamban hozzátettem, hogy kevesebbet se. Amennyit eddig, amennyi jól esik. Kettős állampolgárként borovicskasört és Unicumsört mértékkel, ha nincs jó bor.

A pacifista Hašek szokta volt mondani… „Gazember is kell a világba. Ha mindenki jót akarna a másiknak, már rég agyonverték volna egymást az emberek.” Vagy „akinek akasztófát rendelt a sors, az nem fullad vízbe.” A politikai babérokra is törő cseh regényíró nem szűkölködött a választási ígéretekben sem: „Ha megválasztanak, ígérem, tiltakozni fogok a mexikói földrengés ellen!” Vagy a másik: „Aki ránk szavaz, kap tőlünk egy zsebakváriumot!” Egyébként egyszemélyes pártjának is találó, őszinte nevet adott: „A Törvény Keretei Között Működő Mérsékelt Haladás Pártja”. Talán ez a fajta humorral bélelt hozzáállás jelent most hiánycikket Washingtonban, Brüsszelben, Kijevben és Moszkvában is…,Pedig ez akár újévi fogadalom is lehetne részükről a tartós tűzszünettel és a béketárgyalások megkezdésével együtt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »