Megfenyegette Törökország a görögöket

Megfenyegette Törökország a görögöket

Felrúgná a görögökkel kötött menekült-visszafogadási egyezményt Törökország, mert Athén nem adja ki azokat a török katonákat, akik a puccskísérlet utáni tisztogatások elől Görögországba menekültek.

Az athéni legfelső bíróság épületében döntöttek annak a nyolc török katonának a sorsáról, akik még július közepén, egy nappal a sikertelen puccskísérlet után érkeztek helikopteren Görögországba, hogy politikai menedékjogot kérjenek. Elmondásuk szerint nem volt közük az államcsínyhez, de féltek a megtorlástól, amely azóta is tart Törökországban, több százezer kirúgott vagy börtönbe zárt áldozattal.

Ankara a dezertőr katonák kiadatását követelte Athéntől, a bíróság azonban kimondta: nem lehet őket hazaküldeni, mert nem garantált, hogy Törökországban méltányos eljárásban legyen részük.

Hírdetés

„Ez hatalmas győzelem az európai értékeknek és a görög igazságszolgáltatásnak. Nemcsak a nyolc katona élete volt veszélyben, de a görög bírósági rendszer méltósága is” – nyilatkozta a török katonák ügyvédje, Hrisztosz Mülonopulosz.

A bírósági döntés után Törökország azonnal új tárgyalást követelt, majd azzal fenyegette meg Görögországot, hogy ismét rászabadítja a menekülteket.

„Ez nem jogi, hanem politikai döntés volt. Görögország puccsistákat védelmez. Ez hatással lesz a két ország kapcsolatára. Felmérjük, mit tehetünk. Aláírtunk korábban egy menekültügyi egyezményt, a tőlünk Görögországba érkező migránsok visszafogadásáról. Ezt az egyezményt fel is mondhatjuk” – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu, török külügyminiszter.

A két állam még nyáron egyezett meg arról, hogy a menekültstátuszra nem jogosult migránsokat Görögország azonnal visszaküldheti Törökországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »