Megfenyegette Merkelt a svéd bevándorlásügyi miniszter

Bírósági perrel fenyegeti a svéd bevándorlásügyi miniszter Angela Merkel német kancellárt a dublini rendelet felrúgásáért.

A skandináv ország több uniós állammal együtt úgy gondolja, hogy Angela Merkel semmibe veszi a dublini rendeletet a Németországban regisztrált menekültek visszautasításával – írja az Express brit portál.

Az ország kész az Európai Unió Bírósága elé vinni az ügyet – közölte Morgan Johansson svéd bevándorlásügyi miniszter.

A svédek az egyezmény megszegésén kívül azt is Merkel számlájára írják, hogy a „tárt ajtók politikája” miatt megindult menekültáradat egy része rögtön Svédország felé vette az irányt.

Morgan Johansson elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot Németországgal, és ezzel nincsenek egyedül: számos uniós ország helyzete hasonlít Svédországéra.

Hírdetés

Jelenleg 700 bevándorló adta be németországi regisztrálása után menedékjogi kérelmét Svédországban. A miniszter arra figyelmeztetett, hogy ez a szám egyre csak növekedni fog.

„Hetente 500-600 menedékkérő érkezik hozzánk a németektől, ezek az emberek korábban ott már regisztráltak. Ha nem küldjük őket vissza, akkor még több menedékkérelemmel kell szembenéznünk. Az új német menekültpolitikai döntés arra kényszeríti Svédországot, hogy megerősítse a határellenőrzést” – hangoztatta.

Jelenleg több százezer menedékkérő tartózkodik Németországba, a svéd központok pedig már így is túlzsúfoltak.

A dublini rendelet dióhéjban

Az európai menekültügyi politikát meghatározó dublini szabályok szerint a menekülteknek abban az országban kell menedékjogi folyamodványukat benyújtaniuk, ahol először az Európai Unió területére léptek. A rendszer egyre nehezebben működik, mivel egyes tagállamok már nem képesek, vagy nem hajlandóak alkalmazni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »