Megfélemlítik a lányokat? Nincs nyugalom Körmenden

Megfélemlítik a lányokat? Nincs nyugalom Körmenden

Nem érzik magukat biztonságban a körmendiek azóta, hogy két héttel ezelőtt migránsok egy csoportja állítólag randalírozott. Hiába a szigorúbb rendőri jelenlét, kifogásolják, hogy a befogadóállomás létesítéséről senki sem kérdezte meg őket. A Demokratikus Koalíció közben közleményben jelezte: feljelenti Lázár Jánost, aki korábban azt állította, hogy a menedékkérők lányokat zaklattak.

Fokozott a rendőri jelenlét a körmendi ideiglenes menekültállomáson, mióta a hírek szerint, kézilabdás lányokat molesztáltak a szomszédos tornacsarnokban. A biztonsági őr a Látótér stábját a kapun kívül sem engedte forgatni. A tábor továbbra is nyitott, a migránsok naponta többször mennek át közeli hipermarketbe.

– Semmit nem csinálok, csak ülök a sátorban, néha focizunk a táborban.
– És valami hasznosat: tanulás, munka, egyebek?
– Nem, nem tanulunk, csak elvagyunk

– mondta egy afgán migráns.

Korábban Lázár János kancelláriaminiszter beszélt arról, hogy menekültek fiatal lányokat molesztáltak. „Az intézmény csarnokában, testnevelő tornacsarnokában kézilabdázó lányokat molesztáltak, illetve zaklattak azok, akik Körmenden kerültek elhelyezésre. Majd az ügyeletes tiszt felszólítása után ezt nem hagyták abba, és a rendőrség jelentése szerint betörték az ablakokat, ami alapján a kézilabdázó lányoknak abba kellett hagyni az edzést és a rendőrségnek rendet kellett tennie” – foglalta össze a történteket a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A helyi Jobbik tüntetést is szervezett a tábor elé. A kancelláriaminiszter bejelentése és a radikálisok demonstrációja óta a helyiek sem érzik biztonságban magukat.

Hírdetés

„Körbefogtak egy lányt, sikongatott… Szoknyában volt, érettségizett… és akkor jöttek a rendőrök és elküldték onnan az embereket”

– mesélte a Hír TV-nek egy helybéli fiatal.

Simon Józsefné közvetlenül a tábor szomszédságában lakik, nincs egy nyugodt éjszakája. Unokája abban a kézilabdacsapatban játszik, amelyet állítólag zaklattak. „Na most, hogy a kézilabdásokat megtámadták… az én unokám kézilabdázik, és azt mondta énnekem – nem tudom, azt hiszem szerdai nap volt, telefonált – »mama, most hallottam a hírekben, hogy a kézilabdás lányokat megtámadták ezek a migránsok, de én ma nem tudtam elmenni, én nem voltam köztük, de ne ijedj meg, mert ebből semmi sem igaz, csak a hírekben mondták«” – mondta az idős hölgy.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben nevezte hangulatkeltőnek és megalapozatlannak a molesztálásról szóló híreket. A város kormánypárti polgármestere vizsgálatot követel. „Derítsék fel az elkövetőket, és tegyék meg a szükséges lépéseket. Követelem, hogy a vizsgálatról részletesen tájékoztassák a körmendi lakosságot és a város vezetését is” – jelentette ki Bebes István polgármester.

A helyi református lelkész szerint a körmendieket nem kérdezték meg arról, hogy akarnak–e menekülttábort a városukban. „Igazából úgy érezzük, hogy ők kijöhetnek, mi meg bezárkózhatunk a lakásunkba, mert az édesanyák féltik a gyerekeiket, hiszen reggel elmegy a gyerek iskolába, este megy haza, korlátozva vannak. Figyelmeztetik őket: a várkertbe nehogy menjenek, nehogy könnyebben öltözködjenek; és a fiatalokat, az iskolásokat is, hogy jól gondolják meg, merre mennek” – nyilatkozta Szabadi István református lelkész.

Sokan abban bíznak, hogy a migránsok a nyugati határszélről csakhamar Ausztriába távoznak, de nyugati szomszédunknál sem látják szívesen a menekülteket:

– Mi a problémája velük?
– Hogy sokan vannak.
– És önöknek kell fizetniük?
– A város fizet, az ország fizet. Menjenek haza, menjenek haza Afganisztánba, ez más ország, más mentalitás.

A hírek szerint május végén az osztrák–magyar zöldhatáron 30 km hosszú kerítés fog épülni, így kérdéses, hogy a migránsok errefelé el tudják-e majd hagyni az országot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »