Megfelelő törvényi háttér nélkül a hatóság tehetetlen a dizájner drogokkal szemben

Megfelelő törvényi háttér nélkül a hatóság tehetetlen a dizájner drogokkal szemben

Az úgynevezett „dizájner drogok” egy jó része hivatalosan nem is minősül drognak, mert ugyan tudatmódosító szerekről van szó, de nincsenek rajta a tiltott szerek listáján. Ennélfogva a rendőrség tehetetlen, pedig egyre nagyobb veszélyt jelentenek ezek a kábítószerek. A problémára Adorján Béla, a Jobbik elnöke hívta fel a figyelmet egy Tisza parti szórakozóhely kálváriájának apropóján, amit a dizájner drogok miatt elburjánzó garázda bűncselekmények miatt volt kénytelen bezárni a tulajdonosa.

A társadalom elképesztően nagy rétege van kitéve az olcsó, tisztázatlan összetevőjű és eredetű kábítószereknek. Legfőképp a nyitott, merész, kalandvágyó, világot most felfedező, és befolyásolható fiatalok

– írta a politikus, aki szerint a mai fiatalokra sokkal nagyobb veszély leselkedik, mint korábban.

Rámutatott: elképesztő mennyiségben érkezik ugyanis az ország egész területére a dizájner drogok tömege, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság viszont önmagában tehetetlen, mert csak törvényalkalmazók. Hiába látják, mekkora a baj, csak futnak a jogszabályok után.

Adorján Béla szerint a rendőrségi statisztikák a jogszabályoknak köszönhetően képtelenek visszaadni a probléma valós nagyságát, mert alkalmazkodniuk kell a „nem nevezhetjük tiltott szernek, mert nincs a listán…” elvárásnak. Eközben fiatal életek mennek tönkre, és elképesztő vagyonok nőnek ki a rászokott szerhasználók nyomorúságából.

Meg kell teremteni a megfelelő jogi hátteret a dizájner drogok üldözésének.

Hírdetés

A Jobbik elnöke szerint a törvényalkotók dolga lenne, hogy ezt megtegyék, és ez által fegyvert adjanak a hatóságok kezébe. „Nem bagatellizálni akarom, de egy autóbuszon bliccelőt, vagy egy tilosban parkolót, vagy záróvonalat átlépő autóst simán megbüntetnek. A társadalmat megmérgező drogok terjesztői után meg csak árnyékra képes vetődni a hatóság” – mutatott rá a probléma gyökerére.

Úgy gondolom, hogy talán van összefüggés a tilalmi viszonyok puhán hagyása és a drogbizniszben rejlő elképesztő összeg között…

A politikus saját lakókörnyezetében is látja, hogy a probléma ott leselkedik az utcákon, tereken és a szórakozóhelyeken. „Nemcsak a cigánysorokon, a mélyszegénységben élők között jelenik meg a filléres kábítószer, hanem a fiatalok között is” – szögezte le.

„Egyre többen gondolják úgy, hogy azonnal tenni kell valamit, mert ha nem teszünk, akkor felemészti a jelenünket és ezzel együtt a jövőnket is a drogbiznisz. Hiszem, hogy a rossz csak akkor győzhet, ha nem harcolunk ellene. Ha a NER törvényalkotói önmaguktól nem tesznek hatékonyan semmit ez ellen az emésztő probléma ellen, akkor a társadalomnak kell kikényszerítenie a cselekvést. Ennek az első lépése, ha minél többen elmondjuk jól hallhatóan a tapasztalatainkat, és a véleményünket” – javasolta az ellenzéki pártelnök.

(Címlapkép: Adorján Béla/facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »