Megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Egy kutatás kiderítette, honnan származnak a Stonehenge-et alkotó kőtömbök.

A vizsgált kövek szerkezetéből megállapították, hogy a közel száz évvel ezelőtt felfedezett vélt származási helytől három kilométerre található a titokzatos alkotás kisebb, kék köveinek eredeti „otthona”. A felfedezés segíthet megérteni, hogyan sikerült az akkori embereknek több mint 200 kilométerrel odébb szállítani a hatalmas sziklatömböket.
A tanulmány „felfedi a kövek eredeti származási helyét, kijelölve a régészeknek azokat a területeket, ahol nagyobb eséllyel bukkanhatnak a Stonehenge építésével kapcsolatos tárgyi bizonyítékokra” – mondta Richard Bevins, a Walesi Nemzeti Múzeum munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A kövek szállítását illetően több elmélet is létezik. Egyesek szerint a tenger közelségét kihasználva, tutajokon úsztatták arrébb az esetenként 30 tonnás köveket. Mások úgy gondolják, a sziklatömbök a legutóbbi jégkorszak idején gleccsereknek köszönhetően kerültek el eredeti helyükről.

Hírdetés

„Ha például be tudnánk bizonyítani, hogy a köveket emberi kéz munkálta meg a neolit korban, akkor a jeges utaztatás elmélete megdőlne” – tette hozzá Bevins.
A kutatás eredményeit a Journal of Archaeological Science nevű tudományos folyóirat februári számában tették közzé.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »